Snowden dnes promluvil přes internet k účastníkům technologického veletrhu v texaském Austinu, kde se vyslovil pro přísný dohled nad tajnými službami i nad Kongresem. „Technologická komunita a lidé v sále v Austinu, to jsou ti, kteří to mohou napravit... Musí dojít k politické reakci, ale také musí dojít k technologické reakci,“ hovořil třicetiletý Snowden o tom, jak obnovit důvěru veřejnosti v internetovou a telefonickou komunikaci.

Bývalý technik CIA loni prostřednictvím několika světových médií zveřejnil informace o rozsáhlém sledování internetové a telefonické komunikace milionů lidí po celém světě včetně státníků. Americký prezident Barack Obama v souvislosti s aférou NSA přislíbil změnit práci špionážních agentur, USA podle něj již nebudou monitorovat komunikaci hlav států a vlád blízkých spojenců.

Oznámil také omezení programu plošného získávání dat o telefonátech Američanů. O podrobnostech zmíněné "technologické reakce" se Snowden nezmínil, ale hovořil o některých změnách v dohledu nad tajnými službami, které by podle něj měly přispět ke zlepšení situace. Vláda by prý měla vytvořit nový úřad dohlížející nejen na tajné služby.

„Potřebujeme hlídacího psa, který bude dohlížet na Kongres, protože pokud nejsme informováni, nemůžeme s touto (vládní) politikou souhlasit,“ odpověděl na jednu z otázek, kterou mu účastníci festivalu položili. Během Snowdenova vystoupení tvořil pozadí obrazovky text americké ústavy, kterou bývalý technik NSA, jenž se před americkou justicí ukrývá v Rusku, podle svých slov vyzrazením tajných informací bránil.