Google a další velké internetové společnosti zveřejnily nové údaje o tom, jak často dostávaly nařízeno předat informace o svých zákaznících americké vládě v rámci tajného vyšetřování ohledně národní bezpečnosti.

Společnosti tyto informace zveřejnily vůbec poprvé od chvíle, kdy se zprávy o rozsáhlých sledovacích praktikách amerických tajných služeb dostaly loni v létě na veřejnost. Velké technologické společnosti chtějí podle agentury AFP znovu získat důvěru uživatelů. Doufají přitom, že data ukážou pouze omezené zapojení těchto firem do kontroverzních špionážních aktivit.

Údaje k desetitisícům účtů

Nové údaje zveřejnily společnosti Google, Microsoft, Yahoo, Facebook, LinkedIn a Tumblr. Data ukázala, že v prvním pololetí minulého roku si zpravodajci vyžádali informace o 9000 až 9999 uživatelských účtech Googlu. V předcházejících šesti měsících to bylo mezi 12.000 a 12.999 účty. V prvním pololetí roku 2009 se soudní příkazy týkaly mezi 2000 a 2999 uživatelů.

Všechny žádosti byly legální, protože vznikly v souladu se zákonem o působení zpravodajských služeb. Facebook v prvním pololetí minulého roku obdržel žádosti týkající se 5000 až 5999 účtů svých uživatelů. Do Microsoftu ve stejné době zamířily soudní příkazy týkající se 15.000 až 15.999 uživatelských účtů. U Yahoo to bylo mezi 30.000 až 30.999 účty.

Společnost Google vydala k celé situaci následné vyjádření:

„Zveřejnili jsme nová data o počtu a charakteru žádostí od národní bezpečnosti, které dostáváme. Naše společnosti intenzivně bojovaly za právo zveřejnit informace o žádostech vládních úřadů o data a věříme, že zveřejnění detailnějších údajů poskytne veřejnosti lepší představu o tom, jaké informace vláda USA shromažďuje. Chápeme to jako první důležitý krok a budeme se nadále snažit být odhodlanými zastánci reformy sledování a zvyšování transparentnosti ze strany vládních úřadů,“ napsala Blesk.cz Janka Miklík Zichová, PR manažerka Českého Googlu.