Podle agentury AP by to ale přece mohla být předzvěst dalekosáhlejší spolupráce obou technologických gigantů. Dohoda se týká současných patentů obou firem i patentů, které Google a Samsung přihlásí během příštích deseti let. Finanční aspekty smlouvy firmy nezveřejnily.

Dohoda "povede k hlubší spolupráci ve výzkumu a vývoji současných a budoucích projektů", uvedly firmy. "Spoluprací v takovýchto oblastech můžeme omezit možnosti právních sporů a zaměřit se místo toho na inovace," uvedl právník Googlu Allen Lo.

Obě firmy již spolupracují na poli chytrých telefonů a televizorů a dohodou se jim podle analytiků otevírá možnost dalšího rozšíření kooperace. Google poskytuje Samsungu stejně jako většině ostatních výrobců chytrých telefonů softwarovou platformu Android.

Samsung je největším světovým výrobcem chytrých telefonů a televizorů i klíčových technologických komponentů, jako jsou paměťové čipy. Google v poslední době skupuje mimo jiné výrobce hardwaru. Velké množství patentů firma získala zejména převzetím amerického výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility.

Google a Samsung stojí spolu se společností Apple v centru soudních sporů o patenty na chytré telefony. Většina těchto sporů se odehrává mezi Applem a výrobci telefonů založených na softwaru Android. Řada sporů končí mimosoudními dohodami o vzájemném licencování patentů.