Víno doslova poteče proudem. Jako návštěvník tady ani nepoznáte, že letošní úroda nepatřila k těm největším. Jen ceny budou o malinko vyšší. Dvojku burčáku ochutnáte od 20 Kč, sklenku dobrého vína od 30 Kč. Pokud se na některé z vinobraní chystáte a ještě nemáte zajištěný nocleh, pospěšte si.

I jinak turisticky téměř »mrtvá města« na víkend věnovaný slavnostem vína ožívají průvody v kostýmech, hudbou, tradičními řemesly a ohňostroji. Proslavené vinice ale mají i za hranicemi. Třeba ve slovinských Moravských Toplicích. „Tamní vinaři se specializují na suchá bílá vína, nejčastější Vlašský ryzlink a Rýnský ryzlink, Tramín a nejstarší místní odrůdu Šipon,“ říká Jan Osúch z CK Čedok.

V rakouském lázeňském městečku Laa těsně za hranicemi už tento pátek vypuknou slavnosti Víno-umění-kultura. To znamená, že se otevřou nejen brány města, ale i 40 soukromých sklípků a každý z nich nabídne něco jedinečného.

Znojemské historické vinobraní: 14. a 15. září

Doprovodný program na znojemském vinobraní bude bohatý
Autor: archiv Blesku
Znojemské historické vinobraní patří k tomu nejlepšímu, co si můžete okolo vína v Česku představit. Desítky kejklířů, komediantů, kouzelníků a umělců všeho druhu na osmi scénách a spousta přidružených akcí k tomu. Ochutnávky vína a burčáku a kulturní zážitek v podobě koncertů Vladimíra Myšíka, Ondřeje Havelky, slovenských Polemiců nebo Chinaski. Dobrou atmosféru slibuje i dvojice moderátorů Daniel Čech z Na stojáka a Libor Bouček. Vše v sobotu zakončí velký ohňostroj.

Vstupné: 280 Kč, zlevněné 220 Kč, děti do 15 let zdarma

Tip: Nenechte si ujít historický průvod s králem Janem Lucemburským, který k hlavnímu pódiu doputuje v pátek ve 20:30 hod.

Více na: http://www.znojemskevinobrani.cz/

Vinobraní na Pražském hradě: 15. a 16. září

Sklenky vína a okouzlující výhled to nabídne vinobraní na Pražském hradě
Autor: archiv Blesku
V rámci sedmého ročníku vinobraní na Pražském hradě uvidíte lisování hroznového vína na replice historického lisu, přehlídku cimbálových muzik, šermířské vystoupení, dětské folklorní soubory, ukázky tradičních řemesel a ochutnáte moravský burčák a čerstvě lisovanou hroznovou šťávu. Dětští návštěvníci mohou soutěžit o malé dárky s expozicí Příběh Pražského hradu. V sobotu dopoledne návštěvníky pozdraví manželka prezidenta Livia.

Vstupné: Zdarma, 50 Kč vstup do Míčovny, degustační sklenička v ceně

Tip: Po oba dva dny od 10:00 do 15:00 hodin budete moci navštívit nepřístupné Produkční zahrady a vidět odkrytou historickou studnu, která je jindy ukrytá pod podlahou skleníku.

Více na: http://www.kulturanahrade.cz/cs/dalsi-akce/dalsi-akce/vinobrani-na-prazskem-hrade-2012-306.shtml

Bzenecké krojované vinobraní: 21. a 22. září

Bzenecké vinobraní nabídne i mnohá vystoupení
Autor: archiv pořadatelů
Třídenní vinobraní v Bzenci se pochlubí tradičním jarmarkem, ochutnávkami vín od vinařů s možností zakoupení originální skleničky, různorodým občerstvením a samozřejmě přehlídkou krojovaných vystoupení. Pobaví vás loutkové divadlo nebo cimbálovka. Uvidíte lidová řemesla v praxi a přesvědčíte se o tom, že rytířské souboje nejsou cizí ani dětským šermířským skupinám.

Vstupné: Zdarma, 50 Kč vstup do zámeckého areálu

Tip: V sobotu ve 14 hodin se koná slavnostní krojovaný průvod a chybět v něm nebude třeba Bakchus s nymfami.. Letošní trasa vede od náměstí Svobody k zámeckému areálu.

Více na: http://www.bzenec.cz/

Mělnické vinobraní: 21. až 23. září

Na mělnickém vinobraní bude určitě z čeho ochutnávat
Autor: archiv Blesku
Multikulturní vinobraní vás čeká v Mělníku. Na třech scénách se během tří dnů vystřídají rockové a country skupiny, ale zazní tady i jazz nebo punk. Nebudou chybět žonglérská a šermířská vystoupení a samozřejmě ochutnávka vín a tradiční průvod.

Vstupné: 200 Kč, zlevněné 50 Kč, děti do 6 let zdarma

Tip: V sobotu ve 21 hodin vypukne velkolepý ohňostroj a po něm bude následovat jiskřivý Dan Bárta s kapelou Illustratosphere.

Více na: http://www.melnicke-vinobrani.cz/

Vinobraní Litoměřice 21. a 22. září

Do Litoměřic zavítá i Jan Lucemburský
Autor: archiv Blesku
Na Mírovém a Tyršově náměstí v Litoměřicích po dva dny vystoupí divadla, hudební skupiny nebo třeba cimbálovka. Zahnat žízeň budete moci u stánků. Vrcholem pátečního večera je kapela Petra Spáleného, v sobotu zahraje Michal Hrůza.

Vstupné: Zdarma

Tip: Ve 14 hodin na náměstí doputuje historický průvod a následovat bude vystoupení dětských hvězdiček – vítězů soutěže Little star,

Více na: http://vinobranilitomerice.jasnet.cz/default.aspx

Valtické vinobraní: 6. října

Ve Valticích nebudu chybět krojovaní vinaři
Autor: archiv Blesku
Tradiční vinařská slavnost se letos opět uskuteční na náměstí Svobody ve Valticích – hlavním městě vína. Čeká vás bohatý kulturní program, krojovaný průvod městem, prodej vína, jarmark a večerní taneční zábava třeba s Daliborem Jandou.

Vstupné: 100 Kč

Tip: Valtické vinobraní je jen vyvrcholením sezony vína ve Valticích. Už 22. září se tady koná mistrovství světa ve sběru hroznů, o týden později dny valtických burčáků.

Více na: http://www.valtice.eu/akce-2012/ms-1510/p1=1510

Karlštejnské vinobraní: 29. až 30. září

Součástí vinobraní budou například i ukázky historického šermu
Autor: archiv Blesku
Tradiční dvoudenní slavnosti vína v celém městyse Karlštejn za účasti císaře Karla IV., císařovny a jejího doprovodu. Potěší vás bohatý program pro děti, rytíři v plné zbroji nejen na koních, víno, burčák a spousta pochutin včetně vepřových hodů.

Vstupné: 200 Kč

Tip: Karlštejnské vinobraní je asi nejdivadelnějším podívanou také pro vaše děti. Uvidíte polykače ohňů, fakíry a kejklíře, ale i pohádková představení.

Více na: http://karlstejnske-vinobrani.webnode.cz/

Co znamená, když se řekne…

* stolní víno: vyrábí se z hroznů sklizených na území ČR, které dosáhly nejméně 11 stupňů cukernatosti, nesmí mít na etiketě název odrůdy ani vinařské oblasti

* jakostní víno: vyrábí se z hroznů moštových odrůd sklizených ve vinařských oblastech ČR, které dosáhly nejméně 15 stupňů cukernatosti, označuje se názvem odrůdy (např.Sauvignon, Veltlínské zelené, Frankovka) a vinařské oblasti

* víno s přívlastkem: vyrábí se z hroznů jedné moštové odrůdy révy vinnéstanovené pro vinařskou oblast (nejméně 85 %), bývá označováno názvem přívlastku (např.kabinet, pozdní sběr, slámové víno), názvem vinařské oblasti, vinařské obce a rokem sklizně hroznů

Víno léčí

Resveratrol. Tak se jmenuje látka obsažená ve vínu (hlavně červeném), která se doporučuje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Vinná réva má také protirakovinný účinek, protože fenoly v ni obsažené fungují jako antioxidanty. Zpomalují stárnutí buněk.