Představí se na ní 65 vystavovatelů z tuzemska i zahraničí.

Pavilon A, kde se nachází hlavní expozice, letos pořadatelé proměnili v cirkusové šapitó. Květinové výzdobě budou vévodit zejména lilie i tulipány, chybět nebudou květinové pyramidy, provazové žebříky se stylizovanými artisty, baleríny či "ohnivý" kruh. Novinkou bude expozice thajských květin se zhruba 1500 stonky orchidejí.

Barevné květiny vyniknou ve starých skleněných lahvích. Jedinečnost dodáte kyticím s pomocí kousků látky, stužek a perliček.
Autor: Holandská květinová kancelář

Na galerii pavilonu A se představí účastníci soutěže v aranžování květin, letos na inspirativní téma „Den matek“ s vypichovanými květinovými srdci, vázanými kyticemi pro maminku a hrnkovými květinami v dárkové úpravě. Návštěvníky jistě potěší i speciální přehlídka „Rostliny pro zimní zahrady“, která představí vhodný sortiment - citrusy, pokojové a subtropické rostliny a nabídne i poradenskou službu, a také expozice „Japonské zahrady“ spojená s výstavou zajímavých fotografií zahradní architektury „Země vycházejícího Slunce“.

 

V místě vyústění poslouží kus bambusu.
Autor: Michaela Feuereislová

Pavilon E bude tradičně zcela vyhrazen rozsáhlé expozici Českého zahrádkářského svazu se sbírkami kaktusů a sukulentů, bonsají, skalniček, jarních cibulovin, balkónových rostlin, květinovými aranžmá a speciální přehlídkou širokého sortimentu macešek.

V exteriérech výstaviště v „Holandské zahradě“ pod lávkou u pavilonu A vykvetou opět tisíce tulipánů pestrých barev a tvarů, ve Smetanových sadech návštěvníky potěší také jezírko s fontánou a příjemným posezením mezi výsadbami trvalek a okrasných travin.

 

V zahradě jsou zasazeny tři vrstvy cibulí květin, které rozkvétají postupně, a tak po celou dobu budou záhony vždy plné květů.
Autor: www.keukenhof.nl

Návštěvníci výstavy si samozřejmě budou moci zdarma prohlédnout i čtyři sbírkové skleníky v areálu výstaviště, sousední botanickou zahradu Univerzity Palackého Olomouc s mnoha rostlinnými unikáty a novou naučnou stezkou „Za dřevinami tří kontinentů“. Volný je i vstup do botanické zahrady výstaviště Flora v nedalekých Bezručových sadech s novou expozicí nízkých barevných dřevin na koruně historického tereziánského opevnění města.

A již tradičně se souběžně koná i veletrh drobné zahradní mechanizace, zahradnických pomůcek a potřeb Hortifarm a Jarní zahradnické trhy. Na ně se přihlásilo téměř 400 prodejců a vystavovatelů.

Výstavy, které se konají na celkové ploše 6104 metrů čtverečních, potrvají do neděle.

Praktické informace:

Otevírací doba výstavy: denně 9:00 - 18:00 hod.

Vstupné: základní - 100 Kč, důchodci, studenti – 80 Kč, děti (6 – 15 let) - 40 Kč, rodinné vstupné - 210 Kč, zdarma - děti do 10 let v doprovodu rodičů, na průkaz ZTP a ZPT-P.