Středověký hrad, o kterém pocházejí první písemné zmínky z roku 1289, nechal postavit Jindřich z Lichtenburka. Hrad krátce vlastnil i římský císař Karel IV.

V první polovině 15. století Žleby vyplenili husité. V 16. a 17. století prošla stavba renesančními a barokními úpravami. Žleby vlastnil Heřman Černín z Chudenic či Jan Trčka z Lípy. Do dnešní překrásné novogotické podoby byl zámek přestavěn Karlem Vincencem Auerspergem v letech 1849 - 1868 podle anglických předloh.

Základní otvírací doba:

Duben, říjen: 9.00–16.00 (soboty, neděle, svátky)

Květen, červen, září: 9.00–16.00 (kromě pondělí)

Červenec, srpen: 9.00–17.00 (kromě pondělí, ve svátcích o hodinu déle)

Internet: www.zamek-zleby.cz; telefon: 327 398 121

Významný zámecký pán

Vincenc Karel Auersperg (15. července 1812, Dornbach- 7. července 1867, Vídeň). 
Byl císařský a královský tajný rada, c.k. komoří a rytíř Řádu zlatého rouna. Zasloužil se o průmyslový rozvoj svých panství. Byl jedním ze zakládajících členů Pardubické parforsní společnosti, která pořádala oblíbené hony v okolí Pardubic. V jeho stájích u zámku ve Slatiňanech se chovali koně.

Zámecké perličky

Unikátem je jedno z mála dochovaných barokních zámeckých divadel s původním vybavením, historickou scénou, kulisami a množstvím vzácně zachovaných divadelních kostýmů. (barokní divadlo je součástí 2. prohlídkového okruhu)

Natáčely se zde pohádky Tři bratři, O Šípkové Růžence, Královský slib, Kouzla králů či historická veselohra Slasti Otce vlasti.

Tip na výlet v okolí

Zámecká ZOO s bílými jeleny

Zhruba 5 minut od zámku je situován ZOO park se vzácnými bílými jeleny, dravými ptáky, černou i domácí zvířenou. Jeleny si můžete zblízka prohlédnout při jejich pravidelném krmení. Při návštěvě z bezprostřední blízkosti spatříte také domácí dravce a sovy (kalous ušatý, výr velký, sova pálená, káně lesní, krkavec velký), stejně jako dravce velmi vzácné (sokol stěhovavý, raroh velký, sokol lovecký).