Kamenný hrad Loket byl postaven ve 13. století a je tak více než 800 let starý. Tyčí se na žulovém masívu, který obtéká řeka Ohře. V historii byl nazývám jako "klíč ku království českému“.

Středověké sídlo je srdcem města Loket nad Ohří. Celé městečko i okolní krajinu si můžete prohlédnout z hradní věže, která dosahuje výšky 26 metrů a která podle pověsti skrývá loketského draka. Drak svou podobou připomíná hada s ještěrem, je prý ovšem velký dobrák.

Během prohlídky vás čeká návštěva různých částí tohoto velkého sídla. Uvidíte Hejtmanský dům, kde se můžete pokochat krásnou výstavou porcelánu z produkce okolních továren, z nichž některé už bohužel neexistují. V Markrabství uvidíte expozici původních loketských sbírek a ukázku originálního kusu z loketského meteoritu, který patří k nejstarším na světě.

Prohlídka, při které mrazí

Hrad Loket je prodchnut tajemnými příběhy. Milovníci záhad a strašidelných historek si tedy přijdou na své. Čeká je návštěva vlhkých a studených kobek, které sloužily jako vězení. Prohlédnout si mohou i místnost, kde probíhalo útrpné právo- mučení s přesně vymezeným postupem. Obžalovaný se po jeho aplikaci většinou doznal. Způsob mučení byl totiž opravdu ukrutný a nemilosrdný. Při prohlídce strach naženou pohybující se figuríny v životní velikosti, které předvádí několik způsobů mučení spolu s nervy drásajícím zvukovým doprovodem.

Otevírací doba hradu je od listopadu do října. Vstupné s průvodcem stojí dospělého 120 kč. Děti, studenti a důchodci zaplatí 95 korun. Doba prohlídky trvá 50 minut. Loket nabízí i kulturní program. V průběhu roku zde vystupují hudební kapely či se pořádají divadelní představení.

I v okolí může návštěvník nalézt spoustu zajímavých lokalit. Zámek Bečov či přírodní památka Svatošské skály, které si oblíbí především horolezci.

Loket také bývá oblíbenou zastávkou vodáků při plavbách po Ohři. Říká se, že mezi Loktem a Karlovými Vary se nachází jeden z nejhezčích říčních úseků v Česku.