Ach ty celebrity... Nejsledovanějším miminkem současnosti je Charlotte Ella Gottová. Nejen, že je dcerkou Božského Karla, ale ještě celý svůj život prožije s nezvyklým jménem. Jak to asi bude vypadat, až se malá Charlotte Ella sejde ve škole třeba s Maruškou Voráčkovou, Miou Rosou Kadlecovou nebo Annou Kloboučkovou? Proč některým našim celebritám nejsou obyčejná jména dost dobrá a jiným stačí? Kordula Stropnická Rodiče: herečka Veronika Žilková a ředitel Divadla na Vinohradech Martin Stropnický "Jméno ji předurčuje, že je statečné a odolné miminko," prorokovala Veronika. "Nechceme její jméno zdrobňovat, prostě bude odmalinka Kordula," podotkla Kordulina nejstarší sestra Agáta. Jan Etien a Mia Rosa Kadlecovi Rodiče: herečka Ester Geislerová a filmový architekt Jan Kadlec "Jan je v naší rodině tradiční jméno. A Etien je odvozený od Eti, tak mi říkali doma. Jméno pro holčičku jsme vymysleli na porodním sále. Rozhodovali jsme se mezi Miou a Rosou, nakonec jsme jí dali obě. Mia Rosa znamená moje růže." Bruno Fidelio Janáček Rodiče: herečka Aňa Geislerová a režisér Zdeněk Janáček Zřejmě i Aňa pokračuje v rodinné tradici zvláštních jmen, její babička je maďarská Židovka a jmenuje se Rožika. Obyčejná jména, jak se zdá, prostě Geislerovým nesluší. Christel Krausová Rodiče: herečka Markéta Hrubešová a fotograf David Kraus "Není to proto, že by se někdo v příbuzenstvu takhle jmenoval. Prolistovali jsme všechny možné kalendáře a pořád jsme nemohli vybrat, až jsem dostala od maminky knížku jmen francouzských světců a to bylo, jako když vám to zazvoní o ucho," prozradila Markéta. Denis a Amélie Valentovi Rodiče: modelka Ellen Valentová a akrobatický skokan na lyžích Aleš Valenta "Na jméno jsme přišli stejně jako u Denise. Probírali jsme se českým kalendářem, ale pod každým zajímavým jménem si jeden z nás vybavil nějaké cizí. Lovili jsme dál, až jsme se shodli na Amélii," řekl Aleš. Charlotte Ella Gottová Rodiče: zpěvák Karel Gott a Ivana Macháčková "Charlotte je česky Karla. Líbilo se nám, aby měla dvě "t" jak ve jméně, tak v příjmení. Ella proto, že obdivuji zpěvačku Ellu Fitzgerald," řekl pyšný otec krátce po tom, co mu přítelkyně Ivana porodila jeho třetí dceru.


Komu stačil kalendář? Anna Kloboučková Rodiče: modelka Andrea Kloboučková a hokejista Jan Klobouček "Měla jsem prababičku Annu. Jméno je staročes k é n e mám ráda cizí jména," chlubí se Andrea. Jakub Svoboda Rodiče: Vendula a Karel Svobodovi "Chtěli jsme české jméno. Líbilo se nám také, že Jakub znamená druhorozený," vysvětluje Vendula. Marie Voráčková Rodiče: moderátorka Michaela Jílková a podnikatel Michal Voráček"Když jsme Češi, měli bychom dětem dávat česká jména. Mám dceru Marii a staršího syna Jakuba," říká Míša Jílková.
Co říká psycholog "Celebrity bývají učebnicovým příkladem lidí, u kterých je velmi hluboce skryt určitý komplex méněcennosti. Právě ten je vede ke snaze odlišit se," vysvětluje psycholožka Zdeňka Sládečková důvod, proč řada českých celebrit dává dětem neobvyklá jména. Na otázku, zda může být pro dítě život s takovým jménem těžší, odpovídá Sládečková jednoznačně: "Bude hodně záležet na výchově. Od narození budou odlišní, nejen tím, že jsou potomky slavných osob, ale také jménem. Ne každé dítě o takovou pozornost bude v době dospívání stát."
Jsem vlastenec, mám Aničku! Na tradiční česká jména nedá dopustit ani nejlepší český boxer v profiringu Lukáš Konečný. K velkým výkonům ho motivuje jak manželka, tak tříletá dcera Anička i čtyřměsíční dvojčata Jaromíra a Barborka. "Mám rád česká jména, jsem trošku vlastenec. Myslím, že je mnoho pěkných českých jmen a není třeba dávat nějaká mezinárodní a hledat odlišnosti," řekl Blesku. Podporu své rodiny teď hodně potřebuje. Už v úterý 9. května bude totiž v pražské Sazka Areně obhajovat v rámci večera Eurofighters titul interkontinentálního šampióna organizace WBO! Proč je pro vás zápas s Chorvatem Bilicem tak důležitý? Jsem prvním českým profesionálem, který tento titul obhajuje. Navíc budu bojovat i o další prestižní titul asociace IBF. Pokud zvítězím, mám velkou šanci vyzvat úřadujícího mistra světa! Dvanáct kol po třech minutách v ringu dá asi zabrat, co říkáte? Zrovna teď jsem někde četl žebříček sportů podle fyzické zátěže a box byl pátý, je to dřina... A co sex před takovými zápasy... Neměl by být fyzicky příliš náročný, vůbec nejlepší je podle mě mít tak dva dny před zápasem úplný půst! (smích) Vy patříte k obávaným borcům, jak je to s vašimi přezdívkami? Občas mi říkají Chirurg nebo Lamač žeber... Kolika soupeřům jste už zlámal žebra? Nevím přesně, ale minimálně pěti ano. Uživíte se boxem? Ano, je to moje jediná forma výdělku. Bohužel to není ideální. Pro spokojený život bych potřeboval více sponzorů. Jednou s boxem skončím a potřeboval bych šetřit, což se mi zatím přiliš nedaří. Nezanechá to mlácení do hlavy stopy na inteligenci a paměti boxera? Tohle je klasická otázka. Boxuju už téměř 20 let a nemyslím si, že bych inteligenčně strádal. IQ mám slušné, chtěli mě i do Mensy. Vystudoval jsem gymnázium a byl jsem i na třech vysokých školách, bohužel jsem línej a časově zaneprázdněnej, takže jsem vysokou nedostudoval.