Anglický divadelní, filmový, televizní a rozhlasový herec s výraznými lícními kostmi a zadumaným pohledem se narodil 19. července 1976 v Londýně. Je synem herců Timothyho Carltona (79) a Wandy Venthamové (83), rodina má také významné předky v britských vojenských a diplomatických službách. Oba jeho rodiče se objevili dokonce i ve veleúspěšné sérii BBC Sherlock, díky níž si Benedict Cumberbatch podmanil celý svět. I tam si zahráli matku a otce geniálního hlavního hrdiny.

Svou hereckou kariéru Cumberbatch započal na divadelních prknech, kde se mu natolik zalíbilo, že se na něj často vrací i nyní, tedy v době, kdy se proslavil na plátnech kin. Uznávaným je například pro své ztvárnění postavy Frankensteina (jak doktora, tak i jeho monstra) ve stejnojmenné hře na základě slavné hororové klasiky, která se opakovaně vrací do londýnského Národního divadla. Toto představení bývá dokonce vysíláno i v kinech.

Kromě výše zmiňovaného Sherlocka, který mu zajistil neutuchající příval fanoušků (či spíše fanynek, které si přezdívají „cumberbitchies“, což nejspíše nepotřebuje překlad), zazářil například v televizním životopisném filmu Hawking o slavném fyzikovi, za který byl nominován na cenu BAFTA TV, ve sci-fi Star Trek: Do temnoty, kde si střihnul rovnou roli hlavního záporáka Khaana, historickém dramatu Kód Enigmy či v marvelovce Doctor Strange. Svůj hlas rovněž propůjčil drakovi Šmakovi v trojdílné adaptaci fantasy knihy Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky.

K jeho zálibám patří jízda na koni, potápění a motocykly, prim v jeho životě však hraje jeho manželka, herečka a režisérka Sophie Hunterová (41), kterou si vzal na Valentýna v roce 2015. Ta mu dala prozatím dvě děti, syny Christophera Carltona (4) a Hala Audena (2). Nyní by měla být Sophie potřetí v jiném stavu, takže je možné, že se populární herec nakonec přece jenom dočká dcerky.

Mimochodem, fanoušci Cumberbatchovi pro jeho výraznou mimiku přezdívají „vydra“. Když se podíváte do naší galerie, musíte uznat, že na tom přece jenom něco bude…

VIDEO: Trailer k filmu Doctor Strange

Video
Video se připravuje ...

Trailer k filmu Doctor Strange Falcon

Fotogalerie
27 fotografií