Jen málokomu by se podařilo narodit v jedné z nejnuznějších čtvrtí Londýna, v rodině, kterou otec opustil a nahradil ho protivný alkoholik jakožto nový matčin partner, a přesto se dostat až mezi britskou a posléze i hollywoodskou hereckou smetánku. Přesto, že mladý Gary Oldman (61) musel pomáhat rodinnému rozpočtu, a místo hraní pracoval třeba jako vrátný v nemocnici nebo pomocná síla na jatkách, jeho kroky nakonec směřovaly na divadelní prkna, tak, jak si vždycky přál. A později i na stříbrné plátno.

Je známý jako herec, který jde do každé své role s obrovským nasazením. Kvůli rozdílným charakterům neváhá hubnout nebo naopak přibírat, pro každou postavu vymyslí specifický styl řeči, přízvuk a jinak se pohybuje, a tak žádná jeho role není zaměnitelná s jinou. Nejspíš proto je tak uvěřitelný jak v roli psychopatického pasáka v Pravdivé romanci režiséra Tonyho Scotta (†68), tak i jako umělecky rozháraný Beethoven v Nehynoucí lásce, nebo lstivý, ale zábavný terorista Jean-Baptista Emmanuel Zorg ve sci-fi komedii Pátý element.

Proslavila ho už jedna z jeho prvních rolí, neopakovatelně totiž zpodobnil nezkrotného punkera a feťáka Sida Viciouse v životopisném snímku Sid a Nancy. V devadesátých letech se do něj pak zamilovaly miliony divaček, když si zahrál tragicky romantického Draculu ve filmové adaptaci Francise Forda Coppoly (79) známého hororového příběhu. A přesto dokázal ztvárnit i zkorumpovaného policistu v thrilleru Leon nebo atentátníka Lee Harveyho Osvalda v dramatu JFK Olivera Stonea (72).

Do nového tisíciletí vstoupil Gary Oldman jako Sirius Black, velice oblíbená postava z knižní i filmové série Harry Potter, a „jediný čestný polda v Gothamu“ ve filmech o Batmanovi režiséra Christophera Nolana (48). Loňský rok byl pak pro něj i rokem vítězným, za svůj neskutečně věrohodný výkon ve snímku Nejtemnější hodina, kde se doslova a do písmene vtělil do Winstona Churchilla, získal nejen Zlatý globus, ale i Oscara a cenu Britské akademie (BAFTA). Další zlaté sošky pak putovaly do maskérny – Garyho líčení a stylizace do známého britského politika každý den trvala 4 hodiny, a tak nebohý herec v maskérně strávil neuvěřitelných 200 hodin.

Přesto, že se mu daří na poli hereckém, v soukromém životě tak šťastný není. Je totiž nepoučitelným romantikem, jinak se nedá vysvětlit, že se pětkrát hnal do chomoutu. Jeho vztahy nikdy neměly dlouhého trvání – na vině byly údajně jeho problémy s alkoholem, kvůli kterým několikrát skončil i v léčebně. S herečkou Lesley Manvillovou (63) strávil tři roky, s herečkou Umou Thrumanovou (48) dva roky, s fotografkou Donyaou Fiorentino (51) vydržel čtyři roky a se zpěvačkou Alexandrou Edenboroughovou (40) dokonce sedm let. Od roku 2017 je s Gisele Schmidtovou.

Je otcem tří synů, Alfieho (31), Gullivera (21) a Charlieho (20), a netají se tím, že rodina a hlavně spokojené děti jsou pro něj vším. Odmítl mnoho zajímavých filmových rolí, aby mohl trávit více času se svými syny a být jim nablízku v době jejich dospívání... A právě nejmladší syn Charlie vyfotil snímek, který dnes sdílela Oldmanova manželka Gisele na instagramu, a napsala k němu: „O další rok starší, další rok spolu, a naše štěstí je čím dál větší.“ Tak snad si to za pár let společného soužití s touhle podle všeho složitou hvězdou nerozmyslí...

VIDEO: Podívejte se na 10 nejlepších rolí Garyho Oldmana

Fotogalerie
24 fotografií