Orchestr, založený v roce 1928, zasáhla minulý měsíc letecká katastrofa. Letoun ruského ministerstva obrany s 92 lidmi na palubě, včetně 64 členů slavného Alexandrovova souboru, se zřítil 25. prosince časně ráno do Černého moře krátce po startu z letoviska Soči. Nikdo katastrofu nepřežil. Potápěči povolaní na místo měli nelehkou práci. Krom kusů a úlomků letadla vyzdvihli i 20 těl a ostatky téměř všech obětí – 239 fragmentů těl.

Mnoho příbuzných stále čeká, až jejich milované identifikují pomocí vzorků DNA, aby je mohli řádně pohřbít. První pochovanou obětí je Oksana Badrutdinova (†32), pracovnice kulturního oddělení ministerstva obrany, která oslavila den před tragédií narozeniny. Večer před odletem z Moskvy sdílela na internetu poslední snímek z letiště s popisem: „Jaké štěstí, že v životě je den, kdy na tebe padají miliony vloček. Vločky, to jsou upřímná slova blízkých lidí, přátel a náhodných známých či kolegů.“ Pár hodin poté už byla mrtvá...

Alexandra Bykova při tragédii přišla o manžela Sergeje, hudebníka v souboru Alexandrovci. „Nejsi tu... všechno ztratilo smysl... co řeknu synovi... jak budeme dál žít... jsem s tebou v té vodě... srdce je rozbité na cimprcampr... zemřela jsem s tebou,“ napsala poté na sociální síť.

„Drahý můj, nevím, jak žít. Neřekla jsem ti to, když jsi žil... mlčela jsem... miluji tě,“ vzkázala do nebe tenorovi Dmitriji Babovnikovi (†37) jeho bývalá manželka. Pár spolu měl sedmiletou dcerku.

Tragédie rozdělila i manžele Máriu Klokotovou a Dmitrije Papkina, kteří spolu pracovali ve sboru. Dmitrij v osudný den odletěl dřívějším letadlem, což mu zachránilo život. Mária původně kvůli nemoci vůbec nechtěla jet, nakonec se ale přemohla a to se jí stalo osudným. Pár spolu měl čtyřletou dcerku a jedenáctiletého syna.

Pokud rodiny budou souhlasit, pak oběti letecké katastrofy pohřbí na federálním vojenském hřbitově v Mytišči u Moskvy. Obří komplex má 53 hektarů a je určen k odpočinku těch nejlepších. Pět bank se po tragédii rozhodlo, že pozůstalým odepíše veškeré dluhy a půjčky. Rodiny navíc dostanou vysoké odškodnění.

Fotogalerie
62 fotografií