Pořad České televize vypravil sedmičlennou rodinu a poslal ji na dva měsíce do Beskyd. Ve vesnici Staré Hamry si vyzkoušeli, jaké to bylo žít za protektorátu. Ohrožovalo je gestapo, jídlo dostávali na příděl a kolem sebe měli kolaboranty.

„Čekala jsem, že projekt udělá rozruch,“ uvedla Zora Cejnková, režisérka. „Proto jsme také tento projekt dělali.“ Program byl kritizován diváky a historiky jak v České republice, tak v zahraničí. Vyjádřili se o něm i v deníku The Times of Israel: Naštěstí pro rodinu s nimi nebude zacházeno jako s 82 309 Židy, kteří žili v protektorátu a byli deportováni do koncentračních a vyhlazovacích táborů.“

Historici se k věci staví jasně. Nemá to nic společného s historií nebo s příběhy té doby. Je to jen hra,“ uvedl Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum, organizace, která zaznamenává vzpomínky těch, kteří přežili válku. 

Podle tvůrců projektu jsou reakce na reality show spíše emocionální a nikdo ji nebere s nadhledem. „To téma je trochu kontroverzní,“ uvedl Petr Dvořák, generální ředitel České televize. „Ale i na tak vážné téma se lze dívat novým pohledem.“ Kritiku sklidil i název reality show. Podle režisérky jde o ironii, myšlenku, že show bude míchat zábavu s vážnou atmosférou tehdejší doby. „Přitahuje to pozornost, proto jsme to tak udělali,“ citoval režisérku deník New York Times.

Nápad natočit projekt na takovéto téma napadl režisérku, když přemýšlela o vzpomínkách své babičky na dobu okupace. „Všechno bylo kontrolováno, sledováno. Chtěli jsme, aby se diváci ptali sami sebe, co by dělali v této situaci.“ V České televizi zase hledali nějaké historické téma nebo období, které by se dalo nějak zpracovat do programu. A tak vznikla Dovolená v Protektorátu.

New York Times konstatuje, že v reality show jsou momenty, kdy účastníci mluví s představiteli gestapa, to by bylo v reálu nemyslitelné. Režisérka k tomu uvedla, že soutěžící věděli, že nemůžou být zabiti, a proto vznikaly takovéto situace.

Herec Petr Klimeš, který hrál člena gestapa, věděl, že show bude v pořádku. Jinak by v ní nehrál. Může to dosvědčit i reakce mých vlastních dětí, ony se z toho učí, citoval ho deník New York Times.

Konec soutěže bude v sobotu 13. 6., kde se rozhodne, kdo vyhrál.  

 

Fotogalerie
8 fotografií