Filmový festival je vždy dobrou příležitostí, jak ukázat krásné šaty. Francouzský festival v Cannes je tím nejprestižnějším a nejvíce sledovaným. Právě zde se objevuje každý rok smetánka hvězd z těch nejlepších filmů z celého světa. A právě zde ukazují dámy svůj módní vkus. Letos mnoho z nich zvolilo pompézní šaty, valná většina se ale v teplém francouzském počasí rozhodla pro jednoduchost.

Návštěvníci festivalu na francouzské Riviéře shlédnou desítky soutěžních a nesoutěžních snímků. Seznámí se i s novým počinem Woodyho Allena, mysteriózním dramatem Iracionální muž, který se v ČR začne promítat koncem července. Česká kinematografie bude zastoupena jen v sekci Cinéfondation krátkým filmem Retriever, který natočili studenti pražské Filmové a televizní fakulty (FAMU). 

Hlavní porotě předsedají poprvé současně dva filmoví tvůrci, američtí bratři Joel a Ethan Coenové. Zasednou v ní mimo jiné francouzská herečka Sophie Marceauová, mexický režisér Guillermo del Toro, britská herečka Sienna Millerová či malijská zpěvačka Rokia Traoréová.

Čestnou Zlatou palmu za přínos světové kinematografii letos obdrží francouzská režisérka Agnès Vardaová. 

V místě konání dvanáctidenního festivalu poutá pozornost velký plakát nad schodištěm festivalového paláce s portrétem Ingrid Bergmanové. Švédská legenda světové kinematografie by se letos dožila 100 let. Hrdinka z filmů Casablanca, Komu zvoní hrana či Plynové lampy zemřela v roce 1982 ve věku 67 let. 

Fotogalerie
12 fotografií