Jako už je dlouhá léta zvykem, v létě opět proběhne Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Letošní ročník však bude významný. Oslaví totiž padesáté výročí. Zahájení jubilejního ročníku proběhne 3. července a skončí 11. července 2015.

Kdo si myslí, že prezident festivalu Jiří Bartoška, který se stále léčí z rakoviny mezihrudí, zůstane kvůli nemoci doma, tak se plete: „Na festival pojedu, moc se těším, kde jinde bych byl?“ těší se Bartoška, který ještě před pár měsíci neměl kvůli chemoterapii jediný vlas. Nyní je snad v lepší kondici než kdy dříve. Během hodinové konference všechny s chutí přivítal, představil novinky letošního jubilejního ročníku a neopomněl si dokonce v přísně nekuřáckých prostorách pražského hotelu zapálit svou tradiční cigaretku.

Zahajovací party proběhne v ulicích Karlových Varů. Možnost zúčastnit se bude mít úplně každý. Takže „baťůžkáři“ se můžou těšit na společnou pařbu s hollywoodskými hvězdami. Třeba na koncertě kapely Lucie, který proběhne před hotelem Thermal.

Každoročně se také na festivalu uděluje Cena prezidenta MFF KV za mimořádný přínos české kinematografii. Tuto cenu letos získá herečka Iva Janžurová.

Další chuťovkou bude znělka festivalu. Bude v ní účinkovat loňský držitel Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii Mel Gibson. Znělka vznikne pod taktovkou režiséra Martina Krejčího.

Kdo se však na zahájení festivalu letos nedostane, nemusí být smutný. Česká televize, která je hlavním mediálním partnerem, bude vysílat přímý přenos ze slavnostního zahájení. Ve večerním a nočním vysílání pak bude možné sledovat zpravodajské vstupy.

Fotogalerie
6 fotografií