Sama totiž osudného 27. dubna po více než šestikilometrovém běhu skolil infarkt. Hoffman zrovna odcházel ze svého londýnského domu, který ho stál 307 milionů korun. Když spatřil na zemi Dempstera, okamžitě volal ambulanci. Jeden ze zasahujících záchranářů Martin Macarthur okomentoval jeho chování takto: „Byl jedním z nejklidnějších lidí, které jsem v takovéto situaci zažil. Viděl někoho se zhroutit, spadnout na beton, viděl nás provádět resuscitaci, defibrilaci a nakonec byl svědkem toho, jak se probral.“ Poté už jenom prohlásil: „Dobrá práce, chlapi,“ a klidně odešel. Až v nemocnici si záchranáři všimli, že omylem vzali Hoffmanovu peněženku, deštník, brýle a iPod. Ty mu poté vrátili.

„Když mi moje přátelé řekli, že mi Dustin Hoffman zachránil život, myslel jsem si, že je to vtip a že se mě jen snaží povzbudit. Když jsem zjistil, že je to pravda, stále mi to znělo neuvěřitelně. Jsem mu moc vděčný za to, že zavolal ambulanci, nebýt jeho, nemusel bych tu být,“ říká Sam.

Paradoxní na celé záchraně muže je, že sám Hoffman hrál v roce 1976 v ceněném snímku Maratónec. Ztvárnil v něm běžce, kterému jde po krku nacistický zločinec skrývající se v USA.

Fotogalerie
5 fotografií