Hodně divné už je spojení Česka a Slovenska, které bylo vedené výhradně ekonomickými důvody. Tady někde vznikla chyba, kdy se o vavříny  nejtalentovanějšího Čecha nebo Slováka utkal kyrgyzstánský tanečník a skotský polykač vajec. Obrazně řečeno: Skot soutěž spolkl a Kyrgyzstánec zatančil na jejím hrobě.

Mír

Vítěz Atai z Kyrgyzstánu je bezesporu pružný jako elastické obinadlo a při svých vystoupeních dal vzpomenout na ukazováček Bolka Polívky v dobách jeho největší slávy. V tomto případě ovšem nešlo u ukazováček vlnící se jako moře, ale o prst pevně vztyčený.

Poselství, které Atai, tento skromný chlapec z malé země u Číny, zaštítěný dobrotou a láskou k matce, vyslal do zemí mezi Německem a Ukrajinou, ale není jen: Obejměme se a mějme rádi mír. To poselství zní: Češi a Slováci, vy nemáte talent. A tak už víme, že pokud chceme hledat tuzemské talenty, je třeba se vypravit například do Kyrgystánu, kde bývají velmi mrazivá jara a místní pastevci proto často a rádi tančí.

Roura

A to u nás ještě nesoutěžil letošní vítěz ukrajinského talentu, kouzelník Vitalij Luzkar, který ve finále na Ukrajině porazil právě pozdějšího vítěze Česko Slovensko má talent Ataie z Kyrgyzstánu.

Kouzelníkovo vystoupení, parodie na Davida Copperfielda s rourou, dýmem a meči, bylo fascinující. Jakých turbulencí by dosáhlo dojetí porotkyně Lucie Bílé, kdyby musela čelit uhrančivému půlení dobrovolníků?

Není známo, že by v jediné z 27 zemí světa, kde koupily licenci na talentovou soutěž, zvítězil cizinec. V Británii od roku 2006 nikdy, v Německu od roku 2007 také ne (i první vítěz německé talentové soutěže operní pěvec s nadějným jménem Ricardo Marinello byl Němec).

Výšiny

Druhá řada soutěže Česko Slovensko má talent tak připomínala Eurovizi a pamětníci při sledování letošního finále jistě zatlačili slzu při vzpomínce na nedostižné Ein Kessel Buntes.

Sledovanost sice nedosáhla astronomických výšin, ale nebyla vyloženým neúspěchem. Proto se už zřejmě můžeme těšit na třetí řadu a doufat, že se improvizace s pravidly vrátí k osvědčené jistotě, že soutěžit mohou jen tuzemci. Jinak by se mohlo snadno stát, že se k nám sjedou talentové delegace ze všech zemí světa pod heslem „Doma mě nechápou, ale mí Čechoslováci mi snad porozumí“.

Fotogalerie
6 fotografií