V tak smutný moment, kdy pozůstalí stěží zadržovali slzy, se Bryan Adams smál. Proč? Nikdo nemůže odpovědět, co se honilo zpěvákovi v hlavě...

Amy pocházela z židovské rodiny, proto ji v duchu judaismu také pohřbili. Před třetí hodinou se začali scházet první smuteční hosté. Směrem k hřbitovu v Edgwarebury přijížděly černé limuzíny s tmavými skly a svážely rodinné příslušníky. Její tělo bylo zpopelněno před zraky blízkých a následně uloženo v synagoze Golders Green v severním Londýně. Její popel byl podle informací The Sun smíchán s popelem její milované babičky Cyntihie, která v roce 2007 podlehla rakovině. Během ceremoniálu zněly Amyny písně, na konci jí pak zazpívala zpěvačka Carole King (69) píseň "So Far Away".

Rozloučit se přišly i známé celebrity například zpěvačka Kelly Osbourne, zpěvák Bryan Adams nebo nejbližší kamarádka a písničkářka Remi Nicole. Přišel i producent a Dj Mark Ronson, blízký kamarád Nick Grimshaw a Amyna kmotřenka Dionne Bromfield, se kterou Amy před několika dny naposledy vystoupila na pódiu. Na pohřbu nechyběl ani její přítel Reg Traviss.

Fotogalerie
66 fotografií

Zpěvačka Kelly Osbourne přišla učesaná ve stylu Amy - ysoký drdol na hlavě jí zdobila černá čelenka s mašlí. Oči jí zakrývaly tmavé brýle a v bledé tváři svítila pouze růžová rtěnka. V rukách svírala bílé růže.

Položit kytici přišli i spoluhráči z Amyny kapely Zalon a Heshima Thompson, kteří navštívili místo tragédie v pondělí. Přítelkyně a písničkářka Remi Nicole brečela už cestou z auta, přišla v doprovodu manažera zpěvačky Raye Cosberta. Jediný, kdo se z blízkých pohřbu neúčastnil, byl exmanžel Blake Fielder - Civil, kterého nepustili z vězení Armley v Leedsu.

Celá ceremonie trvala asi 45 minut. Skupinky fotografů a reportérů lemovaly silnici naproti hřbitovu. Kolonu vytvořili i fanoušci, kteří přišli zpěvačce vzdát poslední hold.

Před domem vzniklo provizorní pietní místo

Už v pondělí se před domem, kde byla v sobotu odpoledne Amy Winehouse nalezena mrtvá, shromáždily stovky truchlících fanoušků. "Nejsem ve stavu vám říct, co pro nás vaše přítomnost znamená - opravdu nám to dělá situaci lehčí," řekl zpěvaččin otec Mitch Winehouse na jejich adresu. "Jsme zdrceni a mně se nedostává slov, ale díky za to, že jste přišli," dodal.

Rodiče přišli před dům své dcery v pondělí, v tentýž den identifikovali i její tělo. Do domu se ale neodvážili vkročit a pouze plakali u svíček a květin, které neustále pokládají před dům desítky fanoušků.

Policie zatím vyšetřuje zpěvaččino úmrtí jako nevysvětlené, ale ne jako podezřelé. Pitva neprokázala příčinu smrti, nyní se proto čeká na výsledky toxikologických testů. To může trvat až několik týdnů.

Winehouse loni v únoru získala pět cen Grammy. Další úspěchy ale zastínily zprávy o její závislosti na drogách a opileckých výstupech na veřejnosti.

Pohřeb v židovské tradici

Židovský pohřeb (kevura) se řídí množstvím náboženských pravidel a předpisů. Měl by být ještě v den, kdy dojde k úmrtí (v případě Amy to kvůli pitvě nešlo). Tělo zesnulého by měli nést nejbližší příbuzní a přátelé, kteří také rakev ukládají do hrobu. Ostatní účastníci pohřbu kráčejí za rakví, cestou se recituje biblické žalm 91. Když je rakev spouštěna do hrobu, nahází na ní každý z přítomných 3 lopatky hlíny.