Jak taky jinak, když jim poptávka bohatých klientů touto prezentací vždycky vzroste. O byznys a slávu přece tady jde!.

Symbióza módy a stříbrného plátna odjakživa existuje - už v éře němého filmu byly jeho hvězdy ikonami módy ulice. To v podstatě platí dodnes - těží z toho herečky i oděvní tvůrci, pro něž je předvedení kreace na prestižní události zásadní.

Fotogalerie
9 fotografií


Designérské špičce jako je Valentino, Versace, Dior, Oscar de la Renta, Chloe atd. stačí nabídnout hvězdě něco ze své haute couture (vysoké módy).

Ostatní tvůrci, kteří na vrchol teprve aspirují, většinou investují do toalety pro celebritu vlastní prostředky. A nejsou malé. Například americký návrhář Rubin Singer obětoval na róbu zpěvačky Shakiry a na dva modýlky pro Zlaté glóby třicet pět tisíc dolarů.

„Hodnota publicity, kterou vám hvězda ve vašich šatech dodá, se zúročuje do miliónů dolarů,“ tvrdí Singer. Jeho slova potvrzuje i příběh libanonské návrhářky Elie Saab, která se vyšvihla do V.I.P. sfér díky tomu, že na oscarovou show oblékla čokoládovou krásku Halle Berry.

Halle v její róbě zde přebrala sošku za part v Plese příšer... A to se sakra počítá! Elie se přes noc stala žádanou!

Analytikové pak jednoznačně soudí, že mediální propagace módy je přímo úměrná poptávce spotřebitelů. Iluze rudých koberců zkrátka zvyšuje zájem o módu.

Což dobře vědí i výrobci masových značek, kteří kreace módních ikon napodobují a nabízejí v cenově únosných relacích. A to nejen ve sféře společenských (v současné sezóně plesů aktuálních) toalet.

A co v oblasti módy Zlaté glóby, ctěná předzvěst Oscarů, předvedly? I tentokrát více méně zvítězila klasika. Na rozdíl od hudebních cen, které jsou přístupnější větším výstřelkům.

Žádná z celebrit neprovokovala, sex-appeal se prodával ve vší slušnosti. Velké večerní byly v převaze nad tzv. koktejlkami. Uměřenost vládla i na poli barev – klasickou bílou a černou doplňovaly tóny modré, rudé, zlatavé...

S nadsázkou by se dalo říci, že hospodářská krize povědomě potvrdila sázku na prověřenou tradici: veskrze ženskou verzi korunovanou dekolty, dlouhými sukněmi, malými vlečkami, princes střihy, včetně variací na antiku.