Oba si byli jistí, že nechtějí obsadit českou herečku, »profláknutou« z nekonečných seriálů. Polka Michalina Olszanská (23), jejíž výkon ocenily po premiéře v Berlíně i prestižní světové filmové magazíny, je trefa do černého. Ale na začátku byla ve hře jiná kandidátka...

„Výběr kandidátek na hlavní roli byl náročný. Ještě před Michalinou jsme zkoušeli jinou polskou herečku. Nakonec jsme se pohádali,“ vzpomíná dnes už s úsměvem Weinreb s tím, že nakonec šéfka castingu přivedla dalších osm dívek, z nichž nejlepší byla právě studentka varšavské divadelní školy.

Oba režiséři se shodují, že skutečnou Michalinu skoro neznají, protože herečka během natáčení natolik splynula s postavou, že se s nikým nebavila.

„Uzavřela se do sebe. Přijela třeba z natáčení nějakého polského seriálu, kde má roli patnáctileté holky, všechny olíbala, byla velmi milá. Večer zašla na pokoj a ráno z něj pak už vyšla jako Hepnarka. Moc nemluvila, šourala se, z placu hned do pokoje a ani nevylézala,“ vzpomínal Weinreb. „Teprve když jsme dotočili, tak si šla dát drink. Byla to ale úplně jiná osoba,“ dodal režisér.

Musela umět česky a řídit náklaďák!

Kvůli roli Hepnarové, která 10. července 1973 najela nákladním autem na tramvajovou zastávku v Praze a usmrtila osm lidí, se polská herečka musela naučit nejen česky, ale taky řídit »vražednou zbraň«. „V několika záběrech nemohlo být využito kaskadérky, náklaďák musela částečně odřídit přímo Michalina,“ prozradil režisér Petr Kazda.

VŠE O OLZE HEPNAROVÉ NA BLESK.CZ NAJDETE >>> ZDE!!!

Fotogalerie
14 fotografií