Společnost Disney, která zakoupila práva na Star Wars od George Lucase za 4,05 miliardy dolarů, se rozhodla zásobovat fanoušky novými Star Wars filmy každý rok. Regulérní řadové díly, takzvané epizody, budou mít dvouletý odstup.

Mezeru mezi nimi vyplní příběhové odbočky (spin-offy). Jako první do kin přilétne Rogue One: Star Wars Story. Premiéru bude mít v českých kinech 15. listopadu. Původně se měl u nás jmenovat Darebák jedna: Star Wars Story, ale fanoušci se proti tomuto názvu vzbouřili.

Název je tak téměř stejný jako ten anglický. Příběh se odehrává před filmem Star Wars Epizoda IV: Nová neděje. Skupinka rebelů se snaží získat plány destrukční zbraně Impéria Hvězdy smrti. Z malé sebranky se postupně stanou zachránci předaleké galaxie.

Hlavní roli rebelující rebelky Jyn Erso ztvární Felicity Jones. Jejím parťákem ve vesmírných stíhačkách X-Wing bude Diego Luna. Ze známějších herců se ve filmu objeví Forest Whitaker (Ghost Dog) a Mads Mikkelsen (Seriálový Hannibal).

Ve filmu se objeví stará známá postava Mon Mothma. Jde o velitelku rebelů, která se poprvé objevila ve snímku Star Wars Epizoda VI: Návrat Jediho. A spekuluje se o tom, že se objeví i arcipadouch Darth Vader. Dávalo by to smysl.