Dabér a moderátor Erik Bauersfeld naposledy vydechl ve svém domově v kalifornském Berkeley. Bylo mu požehnaných 93 let. Úmrtí herecké legendy potvrdil webu The Hollywood Reporter hercův agent Derek Maki.

I když role admirála Ackbara nebyla kdovíjak veliká, svou hláškou „Je to past“ se postava z Hvězdných válek nesmazatelně zapsala do análů popkultury. Vidět ji můžeme dennodenně na internetu a hláškují ji hrdinové nejrůznějších filmů a seriálů.

Erik Bauersfeld poprvé daboval admirála Ackbara v Star Wars Epizoda VI: Návrat Jediho z roku 1983. K namluvení nezapomenutelné postavy se vrátil o deset let později v ceněné počítačové hře X-Wing.

Videohry se mu evidentně zalíbily, protože Ackbara nadaboval i v Star Wars Battlefront: Elite Squadron pro handeldy PSP a Nintendo DS. Ackbara mu už v životě nikdo neodpáře, jelikož se k jeho dabingu vrátil i v nejnovějším filmovém dílu Star Wars Epizoda VII: Síla se probouzí.

Spekuluje se navíc i o tom, že jeho hlas s tváří rybího mimozemšťana uslyšíme i v nadcházející Epizodě VIII, která bude mít premiéru na konci roku 2017. Byť ale jméno Erika Bauersfelda bude navždy spjato s admirálem Ackbarem, daboval i jinou postavu ze světa Star Wars.

Hlas propůjčil i padouchovi Bibu Fortunovi, pohůnkovi Jabba Hutta. I jeho lze spatřit v šesté epizodě Hvězdných válek. Většinu života se Erik Bauersfeld věnoval rádiu. Jeho hlas byl prostě nezapomenutelný.

Fotogalerie
5 fotografií