Marie Doležalová (28), herečka:

Od svého bratra, který je vojenský záchranář, se toho herečka hodně naučila. Přesto by se poskytovat první pomoc bála. „Byla jsem ale u autonehody, kde moje teta skočila a zareagovala strašně rychle a měla silnou psychiku. Sama se obávám toho, kdybych musela dávat masáž srdce. Mám od bráchy roušku na umělé dýchání a tu mám na klíčích od auta pořád u sebe,“ svěřila se.

Lukáš Pavlásek (37), komik:

Komik přezdívaný Tydýt by neváhal pomoci, i když nemá takové zkušenosti. „Ono se dá třeba zavolat sanitku a oni vám po telefonu řeknou, co máte dělat. Jednou jsem našel nějakého pána na ulici a zavolal jsem sanitku, a než přijela, tak mi přesně popsali, jak mám postupovat,“ řekl Pavlásek.

Jitka Schneiderová (42), herečka:

„Umím stabilizační polohu, ve škole nás to učili. Vím, jak se má masírovat srdce a vytáhnout jazyk,“ vypočítala Schneiderová, která ještě v době studií pomáhala zachraňovat dítě.

Radek Banga (33), zpěvák:

První pomoc se naučil na nafukovací Andule ve škole. „Když mi bylo asi 19 let, dívka přede mnou chytila na Černém Mostě v metru epileptický záchvat a praštila sebou hlavou o zem. Mě napadlo, abychom ji dali na bok, do stabilizační polohy. To pomohlo a ona se z toho vzpamatovala. Pak jsme jí poskytli asi se třemi lidmi první pomoc. Rozbila si hlavu, měla otřes mozku, zavolali jsme sanitku,“ prozradil Banga.

Oživil tanečníka

Marek Dědík poskytoval s dalšími lidmi pomoc Jiřímu Svobodovi (20) v neděli 22. 11. 2015 v Brně. Ten na tanečním parketu zkolaboval, měl zástavu srdce a nastala u něj klinická smrt.

Fotogalerie
6 fotografií