Dědictví po Ladislavu Smoljakovi (†78) tak určitě zabezpečí všechny jeho čtyři děti. Lichtenberg prozradil, že autoři si z utržených peněz berou běžně 14 procent. To je pro duo Svěrák Smoljak 140 milionů korun. V roce 1966 se v rozhlasové vinárně U pavouka narodil hrdina, který dnes může soutěžit v hitparádě O nejbohatšího Čecha.

Miliony se sypou

„Pro zjednodušení budeme počítat jen 40 let existence hrdiny z Liptákova, i když je to o trochu víc. Když vyjdeme z denních tržeb v divadle, dostaneme se za ta léta na 800 milionů korun. Pak musíme přičíst zhruba 200 milionů za filmy, televizní produkci, desky, DVD a CD. A dojdeme k miliardě,“ spočítal hravě Lichtenberg.

Podle něj by si každý z autorů fiktivního hrdiny měl přijít nejméně na 70 milionů. To určitě ani žádný z tvůrců nečekal. Blesk oslovil Zdeňka Svěráka, zda jsou producentovy počty správné. „To je hezké číslo,“ odvětil Svěrák na částku 140 milionů s tím, že se k penězům dál vyjadřovat nechce.

Vydělává i z Nebe

Divadlo žije i Smoljakově smrti. Smoljak, coby spoluautor většiny divadelních scénářů Cimrmanovských her, tak bude vydělávat i po smrti. Další peníze budou přicházet v příštích letech za prodeje DVD všech patnácti autorských her, které se v brzké době objeví na trhu. Majetek třikrát rozvedeného Smoljaka si podle všeho rozdělí jeho čtyři děti – David, Filip, Kateřina a Alžběta. Smoljak, který svůj nemovitý majetek – chalupu, dům v Černošicích a pražský byt rozdělil mezi pozůstalé již za života, se dokázal o svou rozvětvenou rodinu postarat i do budoucna.