Dianina smrt byla provázena neobyčejně hlubokým a rozsáhlým smutkem celého světa. Pohřeb se nakonec uskutečnil 6. září 1997. Smuteční procesí vedlo od katedrály St. James (svatého Jakuba) k opatství Westminster a za princezninou rakví kráčeli její synové William a Harry, její bratr Earl a exmanžel Charles.

Královská rodina se hlavně zprvu nejvíc obávala o psychický stav princů Williama (tehdy 15) a Harryho (tehdy 12). V době Dianiny smrti byli oba chlapci právě na prázdninách v Balmoralu ve Skotsku. Do Londýna se vrátili až na pohřeb, což jim prý velmi pomohlo.

V den Dianiny smrti nechali chlapce spát déle, aby jim nemuseli oznámit smutnou zprávu moc brzy. Krutou pravdu jim přišel oznámit osobně otec Charles. „Je to asi pro každého rodiče jedna z nejtěžších chvil – říct dětem, že jejich druhý rodič je po smrti,“ uvedl princ Harry a otci za jeho přístup vysekl poklonu: „Ale byl tam pro nás. Byl ten, kdo zbyl, a tak se ze všech sil snažil se o nás postarat a ochránit nás. Přitom sám prožíval stejný smutek.“ Královna pak nařídila, že nikdo nesmí pustit v blízkosti princů rádio ani televizi. Obávala se, aby neměli trauma ze sledování a poslechu posledních okamžiků ze života jejich matky.

Už podstatně méně citlivý byl palác ohledně toho, zda mají jít tak mladí kluci ve smutečním průvodu a čelit neskutečnému stresu. Nakonec princ Charles rozhodl, že půjdou, ač to nechtějí. „Lhali mi a řekli mi, že to chlapci chtějí udělat. Což samozřejmě nechtěli. Chtěli po nich velice krutou věc,“ rozčiloval se později Dianin bratr Earl Spencer.

A princ Harry docela nedávno jeho slova potvrdil. „Moje matka právě zemřela a já musel jít dlouhou cestu za její rakví před zraky milionů lidí,“ vylíčil Harry v červencovém rozhovoru pro magazín Newsweek. „Myslím, že za žádných okolností by tohle po dítěti neměl nikdo vyžadovat. Myslím si, že dnes už by se to nestalo,“ dodal.

Proč královna Alžběta vydržela týden mlčet?!

Jak známo, královna se ještě pět dní po smrti Diany držela v pozadí ve Skotsku a vůbec se nevyjadřovala. „Samozřejmě byla kvůli smrti Diany smutná. Nejvíce se obávala o chlapce a také o monarchii samotnou,“ objasňoval premiér Tony Blair. Byl to on a jeho kabinet, kdo ji tlačili k veřejnému vystoupení.

Došlo k němu až den před pohřbem. „Není snadné vyjádřit se k takové ztrátě. Počáteční šok následuje směsice jiných pocitů: nevěřícnost, neschopnost věc pochopit, zlost – a samozřejmě starost o ty, kdo tady zůstali. Těmi všemi emocemi jsme si v posledních několika dnech prošli. Co vám teď říkám, to vám jako vaše královna a jako babička říkám ze srdce,“ zaznělo v její řeči.

„Prostě zvolila možnost rodinného azylu, dala přednost pozici babičky chránící své vnuky před postem královny. Následná reakce jejího lidu ji dost ranila,“ objasňoval za matku princ Charles. „A všichni víme, jak moc královně vždy záleželo na veřejném mínění,“ podotkl Blair.

Ochromený William

Harryho první reakcí nebyla vlna zármutku. Zprvu totiž nechtěl, a ani nemohl tragické zprávě uvěřit! Podobně se vyjádřil i jeho starší bratr. „Vzpomínám si, že jsem se cítil úplně ochromený,“ uvedl William nedávno. „Pro mě a pro Williama byla prostě tou nejlepší matkou, jakou jsme mohli mít,“ řekl princ Harry. „Bylo to těžké a těžké to bude i nadále, není dne, kdybychom si nepřáli, aby byla opět s námi…“

Jako před dvaceti lety

Jakmile se rozšířila zpráva o Dianině tragickém úmrtí, bránu Kensingtonského paláce, v němž Diana měla i po rozvodu svůj apartmán, zaplavily tisíce květin a dojemných vzkazů. Včera, tedy přesně 20 let poté, to před vraty jejího někdejšího domova vypadalo skoro stejně. Jen s tím rozdílem, že ze dvou klučinů Williama a Harryho už jsou dospělí muži. Máma jim ale chybí pořád stejně...

Hrob na ostrůvku

Diana je pohřbena v Althorp Parku, ve svém domově v Northamptonshire, na malém ostrůvku uprostřed jezera známém jako The Oval. Cestu k jezírku lemuje 36 dubů, podle jejího věku v době smrti. Místo stráží čtyři černé labutě. Blízko také stojí starobylé arboretum, které chrání před sluncem stromy zasazené princem Williamem, princem Harrym, dalšími členy rodiny i princeznou samotnou.

VIDEO: William a Harry vzpomínají na svou maminku.

Video
Video se připravuje ...

Ukázka z nového dokumentu o princezně Dianě youtube/The Duke of Brittany/bpž

VIDEO: 50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes.

Video
Video se připravuje ...

50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes. Profimedia

Fotogalerie
99 fotografií