Nesmírná popularita lady Di není rozhodně daná pouhým sňatkem s princem Charlesem, spojením s respektovanou britskou královskou rodinou. Lásku veřejnosti, fakt, že na jejím pohřbu truchlily tři miliony lidí a poslední rozloučení sledovalo dvě a půl miliardy diváků ve sto osmdesáti sedmi státech, vyprovokoval příběh psychicky křehké urozené dívky, jež ve Švýcarsku ukončila v šestnácti letech soukromou internátní dívčí školu s bídným prospěchem. Chtěla být tanečnicí, amatérsky zpívala a v mateřské škole učila děti.

Měla to být pohádka

Pro svět, média začala být zajímavá v devatenácti letech jako snoubenka korunního prince Britského království. Znala jej od dětství, občas si s ním a jeho mladšími bratry hrála. Na rozdíl od tehdejší Charlesovy osudové milenky, oproti ní zralé a již léta za jiného muže vdané Camilly, byla pro královskou rodinu správnou partií nevinné, k choti vzhlížející dívky, která je členkou anglikánské církve, což byl rovněž jeden z požadavků na ideální nevěstu.

Učitelka mateřské školy na žádost o ruku kývla. Těžko říci, zda o poměru snoubence s Camillou věděla. A co na tom, že jejich zájmy, life style byly odlišné. On miloval koně, hony, zahradničení, venkov, britskou tradici. Ona tanec, módu, popíkový svět. A ve dvaceti zřejmě měla dojem, že se v roli chotě korunního prince Charlese stane aktérkou přehlídkového mola světové aristokracie.

Byl to neúprosný boj

Chtěla být dokonalá a ve svém věku byla právem naivní. Její chatrné sebevědomí v péči otce po těžce neseném rozvodu vychovávané dívky jen těžko mohlo čelit dominantní tchyni Alžbětě, diktátu pro ni zkostnatělého královského dvora, konkurenci Charlesem stále milované Camilly Parker Bowles.

Boj o místo na slunci provázela bulimie, mentální anorexie, stavy deprese a vzdoru. Pokus o sebevraždu. Úlohy manželky plnila po svém a poctivě. Necelý rok po svatbě s Charlesem zplodila Williama. Dva roky poté Harryho, o němž se začalo spekulovat a stále spekuluje, že jeho biologickým otcem je instruktor jízdy major James Hewitt.

Charles stále utíkal ke Camille, ona hledala útěchu v náruči jiných mužů. Iluzi šťastné rodiny, závazky k svému společenskému postavení, synům, se ještě pár let silou vůle snažili udržet. Jedenáct let po svatbě byl okolnostmi tehdejší předseda vlády John Major přinucen oznámit parlamentu, že Charles a Diana žijí odděleně a čtyři roky poté se náročně rozvedli.

VIDEO: 50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes.

Video
Video se připravuje ...

50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes Profimedia

Stala se z ní legenda

William a Harry zůstali u otce, v péči královské rodiny. Jinak to být nemohlo. Rozvod Dianě na popularitě ale pranic neubral. Spíš naopak. Pro lid stále zůstala navýsost empatickou, strasti světa empaticky zaznamenávající ženou, jež už jako nevěsta dostala planetu Zemi do kolen plachým kradmým úsměvem. Převálcovala Její Veličenstvo královnu Alžbětu. A přiznejme si, že to byl mezi nimi tichý, okolnostmi vynucený, před médii utajovaný boj. 

Diana sice vypadla ze hry, ale její život zůstal veřejným majetkem. O to víc napřela síly k charitě, Červenému kříži v boji proti AIDS, zrůdným pozůstatkům válečných nášlapných min. Zároveň nepřestala být ikonou modelů Olympu módy, která dokáže z minového pole s lehkostí dorazit na party hvězd ji přitahujícího showbyznysu.

To však neznamená, že nezůstala být obyčejnou holkou se základním vzděláním, která touží od rozvodem rodičů poznamenávaného dětství po lásce, které se jí evidentně nedostávalo. A chce být vzornou, aby si milující náruč zasloužila. Lásky od davů se jí dostalo svrchovaně a stále po smrti dostává. V soukromí to bylo horší. V hledání mužů štěstí neměla. O to víc, a nejen proto se s ní ženy ztotožňují.

Fotogalerie: 20 let od smrti princezny Diany (†36):…
316 fotografií

Never ending story

Lady Di vyšla ze školy v šestnácti letech, ale disponovala silou charisma, jež jde mimo jakékoli vysokoškolské vzdělání. Její stopa dodnes přetrvává, o smrti zaviněné úprkem z hotelu Ritz, kde strávila poslední chvíle s milencem Dodim al-Fayedem a prchala s ním v autě před bulvárními fotografy, je stále předmětem spekulací a konspiračních teorií.

Televizní stanice ITV ve spolupráci s HBO natočila k dvacetiletému výročí smrti Diany dokument, který má přiblížit rodinné vztahy zúčastněných aktérů tragického příběhu.. Kensingtonský palác filmařům vyšel vstříc a zveřejnil snímky, které dosud zůstávaly známé jen královské rodině.

Exmanžel, princ Charles, v něm obhajuje zdrženlivou reakci své matky, za níž ji veřejnost odsoudila. „Volila možnost rodinného azylu, dala přednost pozici babičky chránící své vnuky před postem královny a reakce jejího lidu ji zranila.“

Ať hodí kamenem, říká se, drama lady Di vzpomínku zaslouží. Její odvaha, bez nároku na odsudek motivuje další ženy ve zlaté (a nejen ve zlaté) kleci k revoltě.

20 let od smrti Diany - 5 tajemství, o kterých jste ještě neslyšeli >>>

Video: Ukázka z nového dokumentu o princezně Dianě

Video
Video se připravuje ...

Ukázka z nového dokumentu o princezně Dianě youtube/The Duke of Brittany/bpž

Fotogalerie
131 fotografií