Před časem William (35) a Harry (32) na milovanou mámu zavzpomínali v dokumentu Diana, naše matka: Její život a odkaz. V něm mimo jiné popsali svůj poslední rozhovor s Dianou a odtajnili i pár fotografií z rodinného alba. Bez jejich účasti pak vzniklo hned několik více či méně skandálních snímků týkajících se princezny z Walesu, ovšem nyní se princové znovu dostali ke slovu v dílu s názvem Diana, 7 dní.

Jak lze odvodit i z názvu, dokument se věnuje týdnu v srpnu 1997, kdy princezna zahynula při autonehodě v Paříži. Její synové, kterým tehdy bylo 15 a 12 let, zde promluvili nejen o mámině pohřbu, ale také o tom, jak se vlastně smutnou zprávu dozvěděli. Nesdělil jim ji nikdo jiný než jejich otec, princ Charles (68).

„Jedna z nejtěžších chvílí pro rodiče je říct jim, že jejich druhý rodič je po smrti,“ uvedl princ Harry a vzápětí vysekl otci poklonu: „Ale byl tam pro nás. Byl ten, kdo zbyl, a tak se ze všech sil snažil se o nás postarat a ochránit nás. Přitom si sám procházel tím samým procesem truchlení.“

Harryho první reakcí přitom nebyla vlna zármutku. Zprvu totiž nechtěl a ani nemohl tragické novince uvěřit. Podobně se vyjádřil i jeho starší bratr, který se podle svých slov cítil „dezorientovaný, jako by měl závrať a… velmi zmatený.“ „Vzpomínám si, že jsem se cítil úplně ochromený.“ Sám sebe se navíc v jednom kuse ptal: „Proč já?“ či „Co jsem komu udělal?“. Ani jeden z princů ovšem nechtěl mluvit o tom, jak přesně konverzace s Charlesem vypadala.

V době Dianiny smrti byli oba chlapci právě na prázdninách v Balmoralu ve Skotsku. Do Londýna se vrátili až na pohřeb, což jim prý velmi pomohlo. O tom, že návrat do hlavního města nepřišel hned vzápětí po princeznině smrti, rozhodla královna Alžběta II. (91). Tehdy si za to od médií vyslechla dost kritiky, ovšem její vnukové ji za tuto volbu dnes chválí.

Mohli se tak s prvním šokem vyrovnat v ústraní, což jim pomohlo těžké chvíle plné bolesti a smutku překonat. „Myslím, že to pro mou babičku bylo velmi těžké rozhodnutí. Cítila se rozpolcená dvěma rolemi – královny a babičky Williama a Harryho,“ líčil princ William s tím, že nakonec zvolila možnost, která její vnuky měla ochránit. O to víc ji pak bolelo, když ji veřejnost za tuto volbu odsoudila.

 VIDEO: Nový dokument o princezně Dianě

Video
Video se připravuje ...

Nový dokument o princezně Dianě youtube

Fotogalerie
68 fotografií