Ken Wharfe byl Dianiným osobním strážcem v letech 1987 až 1993, musel princeznu hlídat na každém kroku. Strávil s ní tedy hodně času a poznal ji zcela z jiného úhlu než většina lidí. Poté, co po 35 letech aktivní služby odešel do důchodu, byl vyznamenán samotnou královnou. Jenže ještě ten samý rok ale Wharfe vydal knihu plnou detailních a leckdy i poměrně skandálních informací o princezně lidských srdcí a jejím chování. Britská královská rodina mu tak dodnes zřejmě nemůže přijít na jméno.

V publikaci nazvané Diana: Přísně střežené tajemství bývalý bodyguard například vzpomíná, jak mu kdysi princezna z Walesu poručila, aby zařídil její odlet na dovolenou. Ovšem Diana zatoužila cestovat jako prostí lidé a naivně věřila tomu, že ji na letišti nikdo nepozná. „Chci jet pryč, ale nechci žádné zvláštní zacházení, žádný rozruch. Chci být jako všichni ostatní, jako normální lidé,“ vyžadovala prý i přes protesty ochranky. Dokonce odmítala první třídu a chtěla letět v „kozí třídě“, jak sama žertovně říkala méně luxusnímu způsobu cestování.

VIDEO: Záběry z velkolepé svatby Diany a prince Charlese

Video
Video se připravuje ...

Svatba Diany a prince Charlese YouTube

Rázem se ale sama přesvědčila, že to takhle nepůjde. Vadil jí už fakt, že má být na letišti několik hodin před odletem a divila se, že se může čekání tak protáhnout. Přímo z kadeřnického salonu ji šofér odvezl na letiště Gatwick, kde si princezna oděná v obyčejných džínách, tričku a oblíbeném modrém blejzru stoupla do fronty na odbavení. Jenže netrvalo dlouho a někdo si jí povšiml. Skupinka veselých dívek z Essexu, která se chystala na víkendový mejdan na Ibizu, se k ní nadšeně vrhla a začala ji prosit o společnou fotku. Dianě ale pozornost nebyla příjemná, a tak Wharfe zasáhl a dojednal pro ni VIP zacházení, na jaké měla nárok.

Ovšem ani tento zážitek Dianu neodradil od dalších bláznivých nápadů. Když měla pocit, že se dusí, odjížděla pryč od Charlese a Británie. V srpnu 1990 se tak spolu se svou maminkou Frances vydala na soukromou třídenní návštěvu italské Verony, kde bydlely u jisté známé komtesy. Jeden večer pak dámy v doprovodu ochranky navštívily místní amfiteátr, kde se pod širým nebem konalo vystoupení operního pěvce Luciana Pavarottiho (†71). Skladbu Rekviem skladatele Giuseppe Verdiho ovšem přerušila prudká průtrž mračen.

Dianu údajně hudba i místní atmosféra natolik okouzlily, že ji vrtochy počasí nemohly rozhodit. Zpěvák přezdívaný „král vysokého C“ si jí navíc v hledišti všiml, a tak ji i její společnost pozval do své šatny. Zde pak s tehdejší manželkou budoucího britského krále nepokrytě laškoval a lámanou angličtinou s ní flirtoval.

Následně pak lady Diana pocítila nutkavou touhu okamžitě se jet podívat do Benátek. Wharfe v knize píše, že už bylo asi deset hodin večer, jenže z princeznina výrazu poznal, že nemá cenu jí odporovat. „Kene, musí nám to projít. Nikdo neví, že tu jsme, dokonce ani místní tisk. Pojďme trochu žít,“ prosila úpěnlivě.

Fotogalerie: Letos uběhne 20 let od smrti princezny…
68 fotografií

Krátce po půlnoci tak výprava dorazila na místo a Diana vystoupila z auta a začala rozpustile skákat do louží jako ve filmu Zpívání v dešti. Místní policie pak princezně připravila dva motorové čluny, aby si tak mohla město prohlédnout v měsíčním svitu a navíc i s lahvinkou dobrého vína. Vše završila procházka po náměstí svatého Marka, které měla Diana až na pár tuláků téměř celé pro sebe. Tehdy se podle svého bodyguarda cítila volná. „Kdybych tak mohla takovou svobodu mít alespoň jednou za měsíc, ta práce by za to stála,“ svěřila se mu tehdy.

Podobnou radost jí ostatně udělala také procházka po pláži během jiné dovolené. I když tím Wharfe riskoval svou kariéru, nechal Dianu, aby se podél pobřeží promenovala sama, zatímco on na ni čekal na konci cesty a průběžně ji kontroloval vysílačkou. Trochu se lekl, když se princezna jednou ozvala sama od sebe. Se smíchem mu oznámila, že narazila na skupinu nudistů, s nimiž osobní strážce na začátku jara opravdu nepočítal.

Jindy ale zážitky s Dianou nebyly zas tak humorné. Třeba když ji Wharfe během plavby na lodi nemohl celé dvě hodiny najít. Nakonec ji objevil, jak se krčí pod plachtou a pláče kvůli Charlesově nevěře s Camillou. Princezna lidských srdcí ochránce vyděsila také během lyžařského pobytu v Rakousku v březnu roku 1993. Tehdy byli s Charlesem již oficiálně odloučeni a Diana byla na dovolené spolu se svými dvěma syny Williamem a Harrym. Jedné noci se ale náhle vypařila z hotelu, aniž by to její ochránce zpozoroval.

Teprve v půl šesté ráno se princezna vracela do hotelu a všem tak došlo, že byla pryč. Wharfe zíral jako opařený, zatímco Diana ho jen slušně pozdravila a zaplula zpět do pokoje, aby se po probděné noci dospala. On mezitím zjišťoval, jak mohla opustit zamčený hotel. Zjistil, že vyskočila z okna ve svém pokoji v prvním patře. Přitom se jednalo o výšku asi šest metrů! Naštěstí byla pod oknem tlustá vrstva sněhu, která dopad zmírnila.

Když jí pak bodyguard vynadal, že zbytečně riskovala a mohla spadnout na kámen a zranit se, odvětila prý jen: „Já vím, co dělám.“ O pouhé čtyři roky později už ale Diana takové štěstí neměla, když její auto v Paříži zběsile ujíždělo před fotografy a nabouralo. V té době byla již rozvedená a měla jiného bodyguarda. Bezprostředně po autonehodě Diana v nemocnici zemřela.

VŠE O PRINCEZNĚ DIANĚ ČTĚTE ZDE >>>

VIDEO: Interview Charlese a Diany před jejich svatbou

Video
Video se připravuje ...

Interview Charlese a Diany před jejich svatbou Youtube.com

Fotogalerie
65 fotografií