Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šatník princezny Diany jde na dračku: Šaty s hvězdami se prodaly za 26 milionů korun

17. ledna 2024 | 06:00

Princezna Diana byla známá svou obětavou činností pro charitu a lidé na ní obdivovali právě její cit pro dobro a lidskost. Pár měsíců před smrtí vyřadila několik desítek šatů a utržené peníze chtěla věnovat tam, kde to bylo potřeba. Mezi vyřazenými kousky byly i večerní šaty s hvězdami, za které původní majitel zaplatil přes 580 tisíc korun. Znovu se dražily minulý rok v prosinci a tentokrát se prodaly za neuvěřitelných 26 milionů korun.

 

Autorem černo-modrých večerních šatů je marocký návrhář Jacques Azagury, který princeznu Dianu oblékl hned několikrát. Americká aukční síň Julien´s Auctions odhadovala, že se šaty vydraží za 100 až 200 tisíc dolarů, skutečný prodej nakonec překročil jedenáctinásobek původního odhadu. „Julien’s nyní drží nový světový rekord v nejdražších šatech, které měla na sobě princezna Diana, prodaných v aukci,“ uvedla aukční síň v prohlášení. O šaty svedlo boj hned devatenáct zájemců z celého světa. Šaty se prodávaly v rámci čtyřdenní aukce s názvem Hollywoodské legendy.

VIDEO: 50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes...

Video se připravuje ...
50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes • VIDEO: Profimedia

Připomínaly jí její velkou vášeň

Večerní šaty s potiskem nebe se skládají z černého sametového živůtku doplněného o ramenní vycpávky a dvouřadé baletní sukně, která měla symbolizovat Dianinu lásku k tanci. Sukně je navíc zdobena výraznou mašlí a šerpou. Poprvé je princezna Diana oblékla v roce 1985 na oficiální večeři ve Florencii, kam vycestovala s (nynějším) králem Karlem III. Šaty se jí nejspíš zalíbily natolik, že je o rok později oblékla ještě na vystoupení symfonického orchestru ve Vancouveru. 

Autor: instagram.com/artandpiecehk

Z prodeje by byla nesmírně šťastná

Sám návrhář Jacques Azagury pro magazín People uvedl, že by z prodeje oblíbených šatů měla princezna Diana nesmírnou radost. "Móda byla velkou součástí jejího života. Ráda se na různé akce připravovala, přála si být viděna a nechtěla nikoho zklamat," prozradil. I on sám je z prodeje nadšen, protože se jednalo o první šaty, které pro princeznu navrhl. "Jsem rád, že se i po letech tak moc líbí," dodal. Na oblíbený kousek princezny Diany, který se prodal za neuvěřitelnou částku, se podívejte ve fotogalerii.

 

 

Autor: Aneta Valešová