Předepsaný oděv na ples je léta daný, v podstatě neměnný, i když se v současnosti stává uvolněnější a konzervativní vizi konkuruje modernější pojetí. Přesto bez výhrady platí, že povinný dress code je Black Tie (Cravate Noire), tedy smoking. U VIP bálů případně i White Tie (Cravate Blanche), což znamená méně frekventovaný frak se všemi příslušnými doplňky.

U žen přichází v úvahu jen dlouhá toaleta. Tzv.malé večerní, společenské koktejlky, jež Black Tie jindy připouští, jsou (měly by být) tabu. Střih róby musí umožňovat pohyb při tanci, nijak jej neomezovat. Vkusná opulentnost je u plesové kreace žádoucí. Zde se snese víc než v případě slavnostních premiér, banketů, či jiných s Black Tie, White Tie svázaných událostí.

Ano, takový dress code v případě plesu etiketa diktuje, ale zároveň bere v potaz, že i zde existuje první liga a vesnická divize, s nadsázkou řečeno. Zkrátka máme bály i candrbály, což je v pořádku. A také maturitní plesy! Nicméně vždy jde o výjimečný večer dané společnosti, který neformální oděv nepřipouští! I Horní Dolní si alespoň ke kolenům sahající společenské šaty a tmavý oblek s bílou košilí plus kravatou zaslouží. Pokud to tak není, nejde o ples, ale tancovačku s tombolou.

Již v úterý poradí Františka na Blesk.cz: Co na sebe vzít na ples a nechybovat!

Andrea Kalivodová: Atraktivní mezzosopranistka, sólistka Státní opery Praha, klasiky vzývanou plesovou toaletu s bohatou krinolínou na sobě má. Stříbřitý, slupkou rádoby efektní sítě ozvláštněný, doteky štrasu vyšperkovaný model však vyznívá lacině a řešení živůtku plným ňadrům nesvědčí.
Autor: Herminapress, Profimedia, archiv Blesku

Jan Révai s přítelkyní Zuzanou: Tanečník, herec, také porotce populární Stardance se plesu zhostil předpisovým outfitem včetně lakýrek. A za dobrý příklad slouží i trávově zelená kreace jeho partnerky, slovenské herečky Šulajové, která se nebála sáhnout po fialovém saténovém psaníčku a obě výrazné barvy propojit odstíny kamínků na náramku plus náušnicích.
Autor: Herminapress, Profimedia, archiv Blesku

Štěpánka Decastelo s partnerem: Mezi bizarní celebrity brněnského plesu v Mahenově divadle, který se bůhvíproč nazývá Plesem v Opeře, aniž by na to měl, na rozdíl od Prahy a pár světových metropolí, pouvoir, patřila i moderátorka barrandovské Intim Night v lacině pompézní, podřadné operetky hodné kreaci. Pan Filip za svou milou nevkusem rozhodně nezaostal: černá košile je buranský přešlap, károvaná vázanka a černobílé boty krutá halucinace.
Autor: Herminapress, Profimedia, archiv Blesku

Tereza Fajksová s doprovodem: Pastelově růžová, na dekorativním aranžmá látky postavená róba České Miss Earth může být inspirací pro jiné včetně decentního psaníčka. Outfit pánského doprovodu je naopak mementem jak ne! Za elitní akci se vydávající ples v Brně zaslouží smoking, ale i s tolerancí k černému obleku rozhalená košile stejné barvy bez vázanky, nevhodný opasek a rozšlápnuté polobotky neprojdou ani na bále vesnického kalibru.
Autor: Herminapress, Profimedia, archiv Blesku