V umístění ve StarDance když hvězdy tančí,rozhodují porotci i televizní diváci. Bodování ovlivňuje nejen bezchybnost provedení zadaného tance, ale i výraz, choreografie. Celkový dojem, který tančící pár zanechá. Výsledek je jakýmsi průsečíkem mezi hodnocením profesionálů a hlasováním laických, sympatií či averzí semílaných diváků. Což je také vysvětlení, proč neohrabaně svižný medvěd, legendární olympionik a diskař Imrich Bugár uspěl ve StarDance jako třetí nejlepší.

Jaký trumf rozhodne?

Jisté je, že StarDance je v nabídce zážitků kultivovaná. Oproti soutěžním reality show, jež jiné české TV kanály divákům servírují, rozhodně. Kultivovanost puncuje projev moderátorského dua Marek Eben, Tereza Kostková i komentáře dobře poskládané, vtipné i empatické skvadry porotců.

Na poli internetových glos na téma Stardance a jejích soutěžících v čele s Táňou Kuchařovou je to však s onou kultivovaností mnohem horší. Taková ale realita je, tohle fórum bude vždy vděčným ventilem zloby, mindráků, závisti.

Proti tomu ani apel oblíbeného Ebena nic nezmůže. Anonymní lid se dál bude do Ebenem hájené Táni trefovat. Trefuje se i do Aničky, jen méně masivně. Proč vlastně? Má raději nosaté holky, jež standardu královen krásy vzhledem i oblečením nedosahují? Je snad image v mnoha ohledech luxusní ženy v některých situacích handicapem, tak trochu prokletím? Nebo je za tím něco víc? Tak přímočaré to není, řekla bych.

Nač doplácí Táňa Kuchařová

Miss World 2006 se na rozdíl od drtivé většiny tuzemských, korunkou krásy ověnčených slečen dokázala ve světovém modelingu prosadit. Lépe řečeno, obstát v něm. I když pro návrháře Olympu módy múzou není. Na první ligu modelingu nedosahuje. Její krátké působení na postu ředitelky Miss ČR vyznělo dost rozpačitě a do povědomí ulice se nijak nezapsala ani Tánina nadace Krása pomoci, jež charitu především směřuje k opomíjeným seniorům.

Pro značnou část tuzemské veřejnosti je image Táni Kuchařové totiž spjatá s muži. Prvním byl pražský radní za ODS, kontroverzní frajírek Milan Richter. Druhým americký model Len Carlson. Od tohoto roku je Táňa Kuchařová zadaná s oblíbeným hercem a také skvělým muzikantem Ondrou Brzobohatým. Díky němu, díky častějšímu pobytu v ČR se mnohem častěji připomněla i ve společenských rubrikách.

S Ondřejem Brzobohatým souvisela i její herecká etuda v TV seriálu Gympl na Nově. Příliš nepřesvědčila, působila křečovitě a jen mnohé utvrdila v dojmu, že si muže pro kariéru vybírá. StarDance ale dala Táně šanci předvést se sama za sebe. Míněním veřejnosti trhnout jako oponou. Nic není tak, jak se zdá, vážení… A té šance využila skvěle. Dala najevo, že není pouhou kráskou, o jejíž vyumělkovanosti, plnosti smyslných rtů se vedou spory. Pilně dřela (jinak to neumí), přidala sex-appeal, krásu, pohybové nadání. A hlavně projevila city, rozplakala se. Byla a je pokorná.

Táňa Kuchařová je ve Stardance hvězda. Navíc vedená zkušeným tanečníkem Onderem. Otázkou je, zda tato soutěž stačí, aby řada diváků Táňu začala vnímat jinak než doposud.

Čím boduje Anna Polívková?

Druhá finalistka šesté řady Stardance je čtyřiatřicetiletá Anna, které kdekdo říká Anička. Je o devět let starší než Taťána, komediantské nadání má v krvi, zejména díky matce Evelyně Steimarové, pro jejíž rod jsou prkna, co znamenají svět, typická. Veřejnost však Aničku především vnímá jako dceru populárního herce Bolka Polívky.

Anička zdědila rysy obličeje po otci a do kategorie klasických krásek jako Táňa nepatří. Půvabná a zajímavá však rozhodně je. Bezbranným úsměvem bezpečně okouzlí. Oproti soupeřce Kuchařové působí vyšším a rozevlátějším dojmem, i když ta měří o centimetr víc. Navíc Anna Polívková studovala na katedře nonverbálního divadla při HAMU pod vedením Ctibora Turby. V roce 1999 odcestovala do Paříže za studiem Mezinárodní školy pohybového divadla Jacqua Lecoqa. Procestovala Evropu s klaunským pouličním představením Skok kachny a Kanadu se Sabooge Theater Company. Věnuje se hře na příčnou flétnu, tanci, technice mimů, akrobacii.

Taťána v dětství chodila jen do kroužku scénického tance, absolvovala taneční, což se s pohybovou průpravou Anny nedá srovnávat. Přesto je v tanci dokonalejší, preciznější. Každopádně obě mají talent k tanci. Jen představují dva zcela odlišné světy. Táňa prezentuje smyslnost, preciznost, konzumní krásu, sex-appeal v dokonalém obalu. Anička je symbolem kreativity, dráždivé neuchopitelnosti, charisma. Zdá se, že ulici přednosti Anny Polívkové berou víc než trumfy Taťány Kuchařové – alespoň podle anket internetu to tak je.

P.S.

Na parketu šesté řady Stardance se, s nadsázkou řečeno, utká bezchybný svět nelidsky dokonalého modelingu s živelným, emocemi nabitým světem komediantů. Myslím, že se královnou parketu šesté řady StarDance stane Táňa Kuchařová. V mnoha ohledech by si to zasloužila, svou image velmi příjemně posunula dál. Anička jistě smutná nebude. Ona má svou brázdu k srdci ulice vyšlapanou. A pokud by vítězkou byla Anna, stejně platí, že Táňa dokázala šanci jménem Stardance maximálně zúročit. Dokázala téměř nemožné.

Františka Čížková