Nejen Vendula Svobodová si klade otázku, proč právě ona má na muže smůlu. První manželství se slavným hitmakerem Karlem Svobodou bylo plné emočních zvratů, krizí, návratů. Jistě i kvůli smrti malé dcerky Kláry, která zápas se zhoubnou leukémií prohrála. Po ní přišel vymodlený syn Jakub. Svého osmašedesátiletého otce Karla příliš nepoznal. Zastřelil se, když byl Kubovi rok.

Maličký kluk, co se teprve učil chodit, naštěstí tuhle tragédii nevnímal. A jeho mámě, kterou sebevražda muže a všechny šílené věci s ní spojené, srazily na kolena, pomohl zase žít o šest let mladší Patrik Auš. Pro Jakuba se stal tátou a až v prosinci minulého roku se od mámy dozvěděl, jak se věci mají. Na jeho vztahu k Patrikovi se nic nezměnilo. Je totiž oboustranně skvělý. Zkrátka funguje. O to šílenější je, že Patrik Auš od Jakubovy matky odešel. I když se dál snaží být otcem. Fungovat jako by se nic nestalo.

Dobrá vůle nestačí

Téměř pětiletý, sňatkem v září 2009 korunovaný vztah Venduly Svobodové a Patrika Auše zažívá kolaps. Auš se na začátku roku odstěhoval do hotelu. Vendula se synem dál bydlí v jeho domě a on za nimi, zejména za ním, denně dojíždí. Chodí s Kubou ven, dělá s ním úkoly, dodržuje zavedené rodinné rituály. A večery v neosobním hotelovém pokoji ředí popíjením s kamarády. A jak už to bývá, společnost žen nechybí. Tak to ostatně většina nešťastných mužských v situaci Auše dělá. Nic neobvyklého.

Mnohem zásadnější je fakt, že Patrikův odchod od rodiny byl důsledkem vleklé krize, jež koncem roku vyvrcholila. O krizi mluví lidé, již pár znají, a krizi nepopírají ani její aktéři. Žádný z nich, alespoň jak Vendula tvrdí, nechce rezignovat. A oba se prý snaží odděleně a pokud možno v klidu situaci zvážit, rozhodnout se, jak dál žít.

Svobodová Blesku řekla, že hodlá manželství stůj co stůj udržet. Což je v době, jejíž smýšlení a životní styl archetyp této instituce už od sexuální revoluce Dětí květin devalvuje, chvályhodné. Ale také netřeba zdůrazňovat, že umanutost zachovat rodinu za každou cenu pohodu nepřináší. Většinou je to naopak.

Má dáti, dal

Údajná nevěra Patrika Auše jistě není důvodem krachu soužití s Vendulou. Může být jen doprovodným projevem krize, kterou každá moudrá žena (byť s bolestí) ustojí. Zejména volnomyšlenkářským postojem k manželskému sexu ve dvojici vycepovaná Vendula. Ona sama poučená ví a také tvrdí, že člověk musí, měl by odpouštět. Na vině jsou tedy nejspíš jiné důvody než milostný úlet nevybouřeného třiatřicetiletého chlapa...

Zprvu se zdálo, že Patrik Auš konečně poskytne Vendule Svobodové klid. Že s ním nebude jako s prvním mužem Karlem o pozici ve vztahu bojovat. On se zkrátka jevil coby harmonicky submisivní parťák dominantní ženy. Podle teorie jin a jang by tedy spolu měli fungovat. Nestalo se. Možná Aušovi došly síly, možná nechtěl být doplňkem silné manželky, jež si myšlením a gesty s chlapem nezadá. Nebo alespoň to tak vypadá. A možná Patrika semlela urputná a nenaplněná touha Venduly po dalším dítěti; možná na vině byly i jiné momenty. Jisté je, že to, co se nezměnilo, je láska k Jakubovi, kterého vyženil. V rozchodu tedy figuruje dítě. Co s tím?

Láska k dítěti zavazuje. Ohledy a vazby na něj vždycky komplikují životní inventury, rozhodnutí odejít. Pokusit se o jiný a šťastnější život, další vztah... Tohle dilema řeší Vendula a především Patrik, který od ní odešel. A spolu s nimi spousta jiných párů. Momentální, dobrými předsevzetími, emocemi a deziluzemi provázená patová situace, v níž se Vendula s Patrikem nacházejí, budiž důvodem k zamyšlení jiným párům, kteří jsou na tom obdobně. A snaží se dítě před realitou uchránit. Tvářit se, že se nic neděje, vše je zalito sluncem jako dřív. Jenže ono se něco děje a mraky se stahují. A dítě to pozná, přinejmenším instinktivně vytuší. Pokud mu to neřeknou spolužáci. Jako možná Kubovi – jejich rodiče jistě o mediálně propíraném krachu manželství Patrika a Venduly doma pár slov utrousí...

Životem s Karlem Svobodou poučená a smrtí dcery zocelená Vendula je oproti svému druhému manželovi Patrikovi jistě zkušenější, lidově řečeno, realitou víc macerovaná. A právem ještě loni v zimě prohlásila: „Měla jsem obrovské štěstí, že jsem potkala člověka, který mého syna miluje. To se spoustě žen nikdy nepodaří. Já chci, aby Kuba poznal model rodiny tak, jak má být…“ I proto (a jistě nejen kvůli tomu) hodlá manželství stůj co stůj zachovat. Otázkou je, zda ti, co chtějí model rodiny za všech okolností zachovat, jej vlastně zachovají. Děti jsou citlivé, instinktivně zastírané problémy vytuší a servírovaný model buď přijmou, nebo se vůči němu ostře vyhraní. Nevinný ať hodí kamenem, říká se. Každopádně Vendula a Patrik to mají těžké. Stejně jako jiní, jež se nachází v obdobné životní situaci.

A jaký názor máte vy, čtenáři Blesk.cz? Tohle dilema se přece týká mnohých. Nebo snad ne?

Fotogalerie
10 fotografií