V pondělí se má odehrát další rozvodové stání manželů Topolánkových. První kolo bylo po pár minutách v lednu odročeno. Důvodem bylo nevyjasněné rozdělení majetku. Dostavili se pouze zástupci stran a advokát Mirka Topolánka Milan Jebavý si trochu naříkavě médiím postěžoval: „Pan Topolánek je ochoten přenechat své ženě veškerý movitý i nemovitý majetek. Nechápu tedy, oč Pavle jde. “ „Už jí všechno dal a nemá co víc nabídnout,“ prohlásil pro tyden.cz.

Paní Topolánková má zřejmě jiný názor. Každopádně nehodlá cestu ke svobodě svému Mirkovi sebemíň usnadnit. Sedmadvacet let spolu žili, nyní by oslavili třicetileté manželství. Mají tři děti, pomáhala mu v cestě na vrchol. On ji opustil v kritickém věku padesátnice, jež se musí pomalu ale jistě vyrovnat s ženským přechodem. Jako zhroucená oběť ale Pavla Topolánková rozhodně nepůsobí. Tohle období má za sebou. Od léta roku 2006, kdy se provalil poměr jejího muže se stranickou kolegyní Lucií Talmanovou, uběhl dlouhý čas.

Pavla se ostatně vzpamatovala rychle. Alespoň navenek. Zatímco její choť oplodňoval sličnou poslankyni Talmanovou, ona pouštěla rodinné kase žilou cestami po světě: "Už jsem navštívila Peru, Bolívii, byla jsem v Jihoafrické republice, Namibii. Teď jsem byla s dcerou Janou v Tibetu, Číně, Nepálu a Indii...," prohlásila Pavla v brněnské televizi tv B1 v době, kdy Topolánek houpal své čerstvě narozené čtvrté dítě; nemanželského synka Nicolase.

Faktem je, že Mirek Topolánek odešel z domova s kufrem. Víkendové sídlo v beskydské obci Čeladná užívá opuštěná rodina. Singl Pavla žije v luxusním pražském bytě za osm milionů, zatíženém hypotékou. Hradí ji odstěhovaný Topolánek, kterému zbývá zaplatit kolem čtyř milionů. Politik se už dříve vyjádřil, že byt přenechá manželce.

Fotogalerie
1 fotografie

Topolánek dosud posílal ženě na nezletilého syna Tomáše alimenty třicet tisíc měsíčně. Nyní se podle advokáta Jebavého prý domluvili, že se budou na výchově Tomáše společně podílet bez určení výživného. Další hořká pilulka, kterou bude muset Pavla Topolánková spolknout. Je veřejným tajemstvím, že divoký Tomáš vzhlíží k otci. To on mu s přítelem Dalíkem otevřel velký svět hodný playboye. „Syn se mnou příliš nekomunikuje ,“ posteskla si v létě bezradná matka Topolánková.

Čtyřiapadesátiletá Pavla Topolánková ušla za tři roky, kdy její manžel žije s jinou ženou, kus cesty. Pochopila, že je naivní konkurovat muži v politice (snaha kandidovat na Ostravsku za tehdy novou stranu Politika 21 byla dětinská).

Je jí zřejmě jasné, že musí začít u sebe. A to nejspíš dělá. Změnila šatník, který je mnohem atraktivnější. Na tomto poli šlape pobledlé sokyni Talmanové (která má z předvolebního boje nervózního predátora doma) na paty. Úroveň bývalé ženy bývalého premiéra si zdatně udržuje. Na portálu encyklopedické Wikipedie se Topolánková představuje jako podnikatelka, která pracuje ve sdružení Becario a v časopise Lobby vede stránku o filantropii. To znamená o lidumilnosti, dobročinnosti, pomoci sociálně slabým. Tomu říkám styl.