Někdejší první dáma přijela až den po zahájení festivalu, tudíž si překvapivě nechala ujít červený koberec a zřejmě má velmi nabitý program, jehož součástí bylo i odhalení busty jejího zesnulého manžela Václava Havla (†75). Slavnostní odhalení se konalo v hotelu Prezident, který byl pojmenován na jeho počest ještě za jeho života, tedy s jeho souhlasem.

Autorem busty je Zdeněk Makovský, jeho otec Vincenc Makovský byl shodou okolností autorem sochy T. G. Masaryka. Vznikla tak myšlenka propojit v různých časových dimenzích dvě díla znázorňující významné prezidenty od otce a syna. Havlova busta je ztvárněná se snahou zachytit jeho osobnost.

Dagmar sice brzy po ceremoniálu zmizela na další akci, a neměla tak ani čas zodpovědět pár otázek a prozradit, jak se jí busta manžela líbí, v proslovu těsně před odhalením však prozradila, co jí udělalo největší radost. „Já jsem strašně ráda, že sem přišla Uma Thurman, světová hvězda, nesmírně si toho vážím, tak mě to dojímá. A děkuju, že přišel i Jirka Bartoška, že si udělal čas.“

VIDEO: Podívejte se na video z odhalení. Jaká byla reakce Bartošky, když uslyšel své jméno?

Video
Video se připravuje ...

Dagmar Havlová odhalila ve Varech bustu manžela. WhatsApp

Přítomnost ředitele karlovarského festivalu ovšem zúčastněné ani zdaleka nepřekvapila tak, jako příchod slavné hvězdy Umy Thurman. Herečka z filmů Kill Bill či Pulp Fiction se navíc s Havlovou velmi srdečně přivítala, jako by ženy byly dávné známé.

Proslýchá se, že se skutečně již dříve poznaly díky herci Richardu Gereovi (67), o němž je známo, že je buddhistou a setkal se s Jeho Svatostí Dalajlámou (81). Duchovní vůdce, vlastním jménem Tändzin Gjamccho, byl ostatně v Česku mnohokrát na návštěvě také v době, kdy byl prezidentem právě Havel.

Setkání s Umou si ovšem měla tentokráte domluvit sama Dagmar. Múza režiséra Quentina Tarantina (54) s radostí přijala a zdálo se, že blondýnky velmi snadno našly společnou řeč. Když stály vedle sebe, působily jako dva protiklady. Thurman totiž byla celá v černém a oči si chránila slunečními brýlemi, zatímco Dáša, která se nechala před akcí načesat a nalíčit v salonu Franck Provost, přišla v zářivě žlutých šatech a bílém sáčku.

Moc jí to slušelo a jedinou miniaturní vadou na kráse byla náplast, kterou měla bývalá první dáma na noze. Není jasné, co její drobné zranění způsobilo. Není ovšem bez zajímavosti, že loni ve Varech Dagmar též ukázala nožky, které měla tehdy ošklivě potlučené. Možná proto tehdy ani jeden večer neobula žádné boty na podpatku. Kvůli chladnému počasí také chodila poměrně teple oblečená a působila jako myška. O to více překvapila letos, kdy zářila jako slunce. Možná právě z něj Havlová bere svou energii, protože letos si hosté festivalu na chladno rozhodně stěžovat nemůžou.

Fotogalerie: Mejdan po zahájení festivalu: Rozjuchané…
98 fotografií

Příjemného počasí ostatně využila i sama Uma Thurman, která se již stihla také projít po městě a dokonce se věnovat činnosti, která bývá ženám často přisuzována za nejoblíbenější. Vydala se totiž po nákupech. Lidé na karlovarské kolonádě tak byli svědky toho, jak největší zahraniční celebrita letošního ročníku chodí jen pár metrů od nich a pokukuje po malých obchůdcích.

Ve výkladních skříních ji zřejmě cosi i zaujalo, protože do jednoho z krámků vešla a chvíli si prohlížela barevné figurky zvířátek. Nejvíce se jí líbily žirafy, zřejmě k nim tíhne kvůli své výšce. Když vycházela, v ruce se jí už houpala taška. Po krátké procházce se vrátila do Grandhotelu Pupp, aby si odpočinula.

VIDEO: Uma Thurman na procházce po kolonádě a hlavně po obchodech.

Vše o MFF Karlovy Vary 2017 čtěte ZDE>> 

Fotogalerie
71 fotografií