Tereza Boučková do poslední chvíle věřila, že se o svou nemocnou matku Annu, která byla jednou z mnoha milenek prezidenta Václava Havla, dokáže doma s pomocí okolí postarat. Bohužel se její stav natolik zhoršil, že ji museli umístit do ústavu.

„Dokud to jde, tak se člověk má snažit nechat nemocného ve svém prostředí. Pak se musí udělat ten krok, kterému jsem se taky dlouho bránila. Takže maminka je teď více než rok v Alzheimerově domově, přestože jsem si původně pronajala byt pro ni s tím, že se o ni postarám. Tím potlučením na schodem v domě se ale nemoc naplno rozjela. Musela bych s ní být zavřená v jedné místnosti 24 hodin denně. Maminka začala být nebezpečná sama sobě, svému okolí, hrozily požáry… Pak už jsem to nedávala ani psychicky," svěřila se v rozhovoru pro Téma spisovatelka, která se obává, že i ona jednou může onemocnět.

„Musela jsem to rozhodnutí o tom, že bude v péči odborníků, udělat za mámu a nebylo mi z toho vůbec dobře. Mě to samozřejmě taky děsí, protože je to zřejmě dědičné. Přeji si, abychom to všechno nějak ustáli a aby se maminka netrápila, aby se vyhnula té poslední fázi, kdy se lidem jen lijí do krku živiny a nějaké medikamenty. Přeju jí… Aby umřela… Blbé přání, ale když ji vidím, nic jiného jí přát nemůžu, protože to je fakt trápení pro celé okolí. I pro ni. I když ona asi neví vůbec nic… Je to tvoreček bez paměti, bez minulosti. Ale bohužel trpí záchvaty agrese. Ona, která byla celý život tak hodná!" dodává dcera spisovatele Pavla Kohouta.

Fotogalerie
12 fotografií