Loutkoherečka, dabérka, scenáristka a režisérka Helena Štáchová , narozená 18. listopadu 1944, před dvěma lety zemřela po prožití velmi aktivního života, který ji nejednou pěkně sekl přes prsty, doma v kruhu rodinném v přítomnosti svých nejbližších. 

„Navzdory dlouhému boji s těžkou nemocí se maminka do poslední chvíle věnovala divadlu, kterému zasvětila svůj profesní i osobní život. Budeme se snažit, aby naše dřevěná rodinka žila dál svůj divadelní život,“ sdělila tehdy dcera Denisa.

Štáchovou v životě provázelo několik neštěstí. Se svou životní láskou Milošem Kirschnerem se potkala při práci v divadle Spejbla a Hurvínka, jenže Kirschner byl tou dobou ženatý a měl malé děti. Museli si tedy počkat. Spolu začali být až po sedmi letech. Osud jim to ale rozhodně neulehčil. Jejich první dítě zemřelo pouhý den po porodu.

VIDEO: Zesnulá Helena Štáchová (†72): O čem hovořila před smrtí?

Video
Video se připravuje ...

Zesnulá Helena Štáchová (†72): O čem hovořila před smrtí? TV RELAX

Další rána pak přišla v roce 1984. Štáchová se stala nevinnou obětí vážné dopravní nehody. Kvůli řidiči, který jí nedal přednost v jízdě, prolétla při srážce předním sklem. Tehdy jí střepy doslova amputovaly rty, nos a poranily oko. Na čas oslepla. Lékaři jí tenkrát museli zakazovat pohled do zrcadla a prognóza byla nejistá. Nakonec se podařilo její obličej zcela zrekonstruovat.

Poté se musela vypořádat s další nečekanou ránou. Kvůli těžké cukrovce museli amputovat nohu manželovi Miloši Kirschnerovi. Ten poslední léta strávil na vozíku a nakonec zemřel podle serveru KrajskéListy.cz v bolestech v nemocnici.

A v té také na nějaký čas skončila i sama Helena. Postihla ji totiž rakovina lymfatických uzlin, se kterou statečně bojovala a také ji porazila. Nemoc však umělkyni velmi vyčerpala. Naštěstí se pak mohla až do své smrti věnovat tomu, čemu obětovala celý svůj život – loutkám a herectví.

VIDEO: Hurvínek Klásek na pohřbu Máničky Štáchové: Divadlo jede dál, hrálo se i v den pohřbu!

Video
Video se připravuje ...

Hurvínek Klásek na pohřbu Máničky Štáchové: Divadlo jede dál, hrálo se i v den pohřbu! Luboš Procházka, Jan Jedlička

Fotogalerie
42 fotografií