K jeho nejznámějším dílům patří původní Sanitka, Pojišťovna štěstí nebo Cesty domů, režíroval ale i Rodáky, kteří mu po listopadu 1989 ztížili cestu k další práci za kamerou.

Době poplatní Rodáci

„Samozřejmě dnes vím, že by pro mě bývalo z pozice roku 1990 o dost lepší, kdybych ten seriál netočil, ale já byl a jsem režisér a chtěl jsem jen dělat svoji práci. To je všechno, co k tomu můžu říct,“ vzpomínal režisér po mnoha letech na režimní seriál natočený k 40. výročí komunistického puče, který si na své opakování musel počkat až do roku 2011. V té době už ale byla téměř zapomenuta epizoda ze začátku 90. let, kdy byl Adamec dotlačen k odchodu z televize.

Vydělával na turistech

„Měl jsem na výběr: práce v podatelně, požárník, to bych se ale musel přeškolit, zahradník a vrátný. Tak jsem poděkoval a odešel,“ popsal okamžiky, kdy se nad dalším uplatněním režiséra dodnes reprizovaných Zkoušek z dospělosti nebo velmi úspěšné Sanitky stahovala mračna. Na pár let se proto ze showbyznysu stáhl a věnoval se podnikání. „Založili jsme cestovní kancelář, dělali jsme incomingovou turistiku, Praha byla plná lidí a my vydělávali dobré peníze,“ vyprávěl.

Druhou šanci dostal na Nově

K režisérské profesi se naplno vrátil i díky Karlu Gottovi, kterému režíroval úspěšné turné, hlavně se však stal jedním z nejvytíženějších soukromé televize Nova, která začala vysílat v únoru 1994. „Prý se zeptali Vladimíra Železného, jestli mu nebude vadit, že to bude dělat bývalý člen strany, a Železný prý řekl, že vůbec ne,“ vyprávěl Jiří Adamec o přípravách soutěže Televizní Bingo, která se stala první z mnoha show a přímých přenosů, které na Nově režíroval.

Zkušenosti s tímto žánrem získal v Československé televizi, kde režíroval třeba pro děti určený Malý televizní kabaretu nebo populární pořad Možná přijde i kouzelník. Od 90. let se pak Adamcovo jméno objevovalo v titulcích různých Miss, vyhlášení cen Český slavík nebo silvestrovských show. A nakonec se na Nově dočkal i návratu k hrané tvorbě, která ovšem za časů Železného stála na okraji. Pojišťovna štěstí, která se vysílala mezi roky 2004 až 2010, slavila u diváků velký úspěch.

Novou Sanitku mu nedali

Připravoval se také na pokračování Sanitky, která z něj v polovině 80. let udělala režisérskou hvězdu, seriál ale nakonec natočil o generaci mladší Filip RenčAdamec neskrýval hořkost nad tím, že se to stalo. „Vypustil informaci, že on by nikdy takovou sviňárnu neudělal. Udělal ji dva měsíce nato,“ vyprávěl režisér, který nakonec pro Primu natáčel seriál Cesty domů. V poslední době se dal na režii muzikálů, loni v Plzni připravil Marilyn a letos chystal v Praze Robinsona.

Původně chtěl být hercem

Rodák ze Dvora Králové nad Labem původně toužil po herecké dráze, na vysněnou Divadelní fakultu AMU ho přijali napodruhé, tehdy už pracoval jako kulisák v Divadle na Vinohradech a měl za sebou i nějakou tu roli. „Než jsem stačil dojít do cíle, přestalo mě herectví bavit,“ vzpomínal Adamec, který jako student hrál třeba pachatele v kriminálním filmu Vím, že jsi vrah. Zlákala ho kamera a režie a v době herecké promoce byl už v prvním ročníku na FAMU.

V roce 1975 nastoupil do televize a přes programy pro děti a mládež se brzy stal vytíženým autorem hraných pořadů. V té době také vstoupil do KSČ. „Chtěl jsem pomáhat, změnit společnost,“ řekl k tomu před několika lety s tím, že se tak snažil změnit režim zevnitř. V 70. letech se také poprvé oženil, s manželkou Tatianou se jim narodily tři děti. Jeho druhá žena, někdejší moderátorka Jana Adamcová, kterou si vzal v roce 2006 po dvanáctiletém vztahu, mu porodila dalšího syna a dceru.

Fotogalerie
9 fotografií