Bylo to dopoledne plné nekonečného smutku. V Národním divadle padlo z tváří smutečních hostů mnoho slz. Avšak tichou vzpomínku poslali Janu Třískovi na poslední cestu i ti, kteří na místo nedorazili. Ať už formou myšlenky, a nebo smutečního věnce se vzkazy.

Video
Video se připravuje ...

Nejtěžší okamžik Chadimové s dcerami: Vynášení rakve Jana Třísky (†80) z Národního Jan Jedlička

Krásný věnec složený z bílých květin a bílých stuh byl od Třískovy nejbližší rodiny. Konkrétně od tří žen, které byly nejdůležitější v jeho životě. "Kája, Káka, Nána," bylo napsáno na jedné ze stuh smutečního věnce. Tak zřejmě Jan Tříska své manželce Karle Chadimové a svým dcerám Karle a Janě doma říkal...

Video
Video se připravuje ...

Třískovy dcery Jana a Karla na tátově pohřbu: Bojovaly s češtinou a recitovaly! Aleš Brunclík

Jedna z nejbližších přítelkyň Třísky a jeho rodiny je bývalá první dáma Dagmar Havlová. Ta se však pohřbu nezúčastnila. "Teď ležím. Na žádný z pohřbů, to znamená Květušky ani Honzy, nejdu, protože mám uskřípnutý nerv, který mi vystřeluje do hlavy," přiznala před pár dny. Poslala však místo sebe krásný věnec s prostým vzkazem. "Honzovi Dáša," stálo na stuhách. Tříska svědčil na svatbě, když si Dagmar brala Václava Havla, a pojilo je velké přátelství. Více slov tedy nebylo třeba. Vše zůstane uchováno ve vzpomínkách. 

Nedorazil ani zpěvák Karel Gott. U rakve Jana Třísky byl však nádherný a obrovský smuteční věnec z růžových květin. "Vzpomínáme, Karel Gott s rodinou," bylo napsáno na stuhách. 

Video
Video se připravuje ...

Jiří Štěpnička na pohřbu: Třískův skon mě šokoval, ale byla to náhoda David Turek, redakce Blesk

Nepřišli ani přední představitelé České republiky. Avšak jejich smuteční věnce nemohly chybět. Předseda vlády Bohuslav Sobotka i prezident Miloš Zeman zaslali věnce se stuhami v barvách trikolóry.

Katafalk byl však plný kytic a smutečních věnců. Na legendárního herce nezapomněla pražská divadla. Věnec zaslalo Divadlo na Vinohradech nebo Divadlo Na zábradlí. Český rozhlas vzkázal Třískovi do nebe: Nezapomeneme! Nesměl chybět věnec i od ministerstva kultury, jehož šéf Daniel Herman měl na pohřbu také smuteční řeč. "S láskou a vděčností," to bylo na stuhách věnce od Shakespearovských slavností, jejichž součástí Jan Tříska byl a Shakespearovy hry miloval. Upřímnou soustrast vyjádřil také Státní fond české kinematografie, který stál za mnoha Třískovými filmy.

Video
Video se připravuje ...

Jan Hřebejk: Tříska byl hrdina našeho dětství i života David Turek

To je však pouze výčet mnoha kytic a vzpomínek na herce Jana Třísku. Jeviště, na kterém stála jeho rakev, bylo hustě poseto desítkami dalších věnců, kytic a vzpomínek!

Video
Video se připravuje ...

Jan Potměšil - pohřeb Jana Třísky David Turek, redakce Blesk

Jan Tříska v sobotu 23. září spadl z Karlova mostu do řeky Vltavy, když byl vykonávat svůj pravidelný rituál před natáčením filmu. Pokaždé přišel na most na to stejné místo a osahával místa na sochách, které mu měla dodat štěstí. Po pádu pro něj skočili dva polští záchranáři z výletní lodi. Bohužel, zranění, která prodělal, nebyla slučitelná se životem a v noci z neděle na pondělí jim podlehl. 

Fotogalerie: Pohřeb Jana Třísky (†80): Zemřel po pádu…
272 fotografií

Fotogalerie
171 fotografií