„Pojistné se pohybuje kolem 1,5 % z rozpočtu filmu,“ vysvětlil Blesku Tomáš Pak (48) z firmy Dürl & Partner, která se pojišťováním filmů zabývá, s tím, že pojišťování herců je v Česku stále nadstandardní záležitost. Samozřejmě to neznamená, že by oněch 300 tisíc šlo jen na jednoho herce, v takto vysoké pojistce je zahrnuto vícero věcí, například i kamery atd.

A jak vypadá pojistka pro herce? Lze je pojistit pro případ úrazu, smrti a nemoci. Ve chvíli, kdy produkce tyto dokumenty podepisovala, těžko si někdo mohl vůbec představit, že by se pojistka mohla uplatnit bohužel rovnou na tu nejhorší variantu.

Dva dny před prvním natáčecím dnem ale Jan Tříska spadl nešťastně z Karlova mostu a na následky zranění přesně v den, kdy měla padnout první klapka, zemřel. Třískovo pojištění teď produkci Dawson ochrání před velkou ztrátou. 

Herce podle informací Blesku pojistili už dva týdny před natáčením, což nebývá běžné... „Obvykle jsou herci pojištěni až od prvního natáčecího dne,“ komentuje to Pak, který spolupracoval už na filmech Masaryk, Já, Olga Hepnarová, Rudý kapitán nebo trilogii Zahradnictví. Kdyby byl Tříska pojištěn od prvního natáčecího dne, nedostali by nic, takhle pojišťovna vyplatí náhradu. A částka? Bude se pohybovat přes milion korun!

Aby mohl být herec pojištěn, už v polovině srpna musel absolvovat zdravotní prohlídku. „Pojistit herce můžeme pouze v případě, že jeho zdravotní stav je v naprostém pořádku,“ vysvětluje Pak. Třískovo zdraví, jak lékařská prohlídka prokázala, bylo víc než vyhovující.

V případě, že by tomu tak nebylo, nikdo by ho nepojistil. Přesně tak, jak se tomu stalo, když Dürl & Partner měli pojistit Juraje Herze (83), který získal hlavní roli ve snímku Tlumočník. „Tak jsem se na tu roli těšil a ve filmu, který se už točí, nakonec nehraju. Kvůli pojištění jsem musel absolvovat lékařskou prohlídku, jejíž verdikt zněl, že natáčení by mohlo kvůli těžké arytmii srdce a jiným neduhům ohrozit můj život,“ potvrdil informace Blesku Herz. Ten se právě zotavuje po odoperování mozkomíšního moku, který mu skřípal nervy v míše, v Rehabilitační nemocnici Beroun.

Co se stalo

V sobotu 23. září odpoledne se Jan Tříska (†80) posadil na zábradlí Karlova mostu k sousoší sv. Norberta, Václava a Zikmunda čelem k Vltavě a rozjímal. Několikrát byl upozorněn ochrankou, aby slezl dolů. Pokaždé poslechl, záhy si ale na stejné místo opět vylezl. Nakonec se bohužel do čtrnáctimetrové hloubky do chladných vod zřítil.

Když ho dva Poláci, kteří pro něj skočili z blízké lodi, vytáhli z vody, záchranáři u Třísky ještě obnovili činnost srdce. V umělém spánku ho převezli do Ústřední vojenské nemocnice. Tam 25. září zemřel na četná zranění. Podle pitvy se neutopil. Život mu vzala zranění, včetně zlomené páteře, která vznikla nárazem o pilíř mostu nebo o hladinu Vltavy.

Vše o smrti Jana Třísky čtěte na Blesk.cz ZDE >>

VIDEO: Bezvládný Jan Tříska (†80) ve Vltavě, marný pokus o záchranu

Fotogalerie
61 fotografií