Jedním z největších přátel Medy Mládkové je exministr Jiří Pospíšil, který u ní doma na Malé Straně nesměl chybět. „Zrovna jsem byl na návštěvě, u paní Medy se střídají její nejbližší a i když není úplně mobilní, má výbornou náladu,“ řekl Blesku politik.

Je pro mě mimořádnou ctí být paní Medě po boku, je to úžasný člověk, mám ji rád a je pro mě velmi důležitá. Stala se součástí mojí rodiny, tak trochu mě vlastně adoptovala, když mi nabídla práci v Muzeu Kampa, které dnes v 19 hodin ku příležitosti jejích narozenin zahájí výstavu velkých umělců např. Františka Kupky,“ uvedl Pospíšil.

Video
Video se připravuje ...

Meda Mládková před dvěma lety: Proč ji obdivují o generace mladší ženy? Matěj Smlsal, Jan Jedlička

Meda Mládková se vždy snažila podporovat českou kulturu. I když po válce opustila Československo, nikdy nezapomněla, odkud pochází. Věnovala se exilové redakční činnosti a když se setkala s Františkem Kupkou, změnil se jí život. Vytvořila největší soukromou sbírku jeho děl na světě.

Je to obdivuhodná dáma, tvrdá, cílevědomá, ale zároveň hodná a laskavá. Bez těchto vlastností by Muzeum Kampa nebylo tam, kde je dnes. Závidí nám ho celý svět. Navíc také miluje zvířata. Podporuje spolky proti liščím farmám,“ usmál se Pospíšil.

I když paní Mládková dnes slaví 98. narozeniny, i tak stále hýří vtipem. „Dáma do devadesátky svůj věk tají a po devadesátce se jím chlubí,“ to je jedna z hlášek, kterou Meda vždy ve společnosti hýřila. „Chcete znát její lék na dlouhověkost? Je to čokoláda a bílé víno. Každý den sní tabulku čokolády a vypije dvě skleničky vína,“ prozradil Pospíšil.

Fotogalerie
14 fotografií