„Dnes ve večerních hodinách během vystoupení skupiny Taxmeni došlo k tragické události, kdy náš přítel, zpěvák a kytarista Karel Mrkvička náhle zkolaboval na pódiu. Navzdory okamžité pomoci svůj boj prohrál,“ informoval o úmrtí umělce Countryfest Bohunice na oficiální stránce na sociální síti.

„Obec Jaslovské Bohunice touto cestou vyjadřuje upřímnou soustrast rodině a přátelům Karla. Nikdy nezapomene,“ stálo v prohlášení organizátorů festivalu, kteří se bezprostředně po tragické události rozhodli akci předčasně ukončit z úcty k zesnulému.

Skupina Taxmeni veřejně vystupuje od roku 1971 a na hudební scénu vstoupila ještě o rok dříve. Vyhrála několik amatérských soutěží včetně prestižního festivalu Porta a věnuje se v první řadě tzv. military country, což je specifický podžánr country zaměřující se na vojenskou a armádní tematiku. Mezi nejznámější skladby z jejich repertoáru patří Tipperary, Nebeští jezdci, Špatný místo pro přistání či Valčík na rozloučenou.

Stejně jako jiné známé kapely (Rangers/Plavci a Greenhorns/Zelenáči) byli za normalizace Taxmeni přinuceni k přejmenování a vystupovali tak jeden čas pod názvem Krajánci. Později se vrátili k původnímu názvu. Podle jejich oficiálního webu Karel Mrkvička v kapele působil od roku 2005 a kromě kytary a zpěvu měl na starosti i úlohu manažera.

Fotogalerie
12 fotografií