Herečka Jiřina Bohdalová (86), zpěvačka Helena Vondráčková (70), šansoniérka Hana Hegerová (85) a další, to je jen zlomek jmen, ke kterým měl Pokluda exkluzivní přístup. Staral se jim o konta, a oni mu věřili, protože jim ho přidělila Komerční banka, jedna z nejserióznějších peněžních institucí.

Se slavnými byl z pozice bankéře v kontaktu řadu roků, mluví se až o osmi letech, a postupně si budoval jejich důvěru. Navštěvoval je doma, Hegerovou doprovázel na koncerty, měli jej za kamaráda. On sledoval jejich peněžní toky, a když viděl, že přišla vyšší částka, nabídl klientům investici do umění. A zde je kámen úrazu.

Pokluda slavným klientům tvrdil, že jim nabízí propadlá aktiva banky či jiných klientů. Třeba Bohdalové tak v průběhu let prodal tři obrazy údajně od Emila Filly, Jana Slavíčka a Jana Zrzavého v celkové hodnotě pět milionů korun, které doložil i posudky. „Klientka předpokládala, že obrazy kupuje od Komerční banky,“ potvrdil Blesku právník Bohdalové Michal Morawski.

Vondráčkové pak prodával hlavně šperky, Hegerová od něj koupila briliantový prsten. Nic z toho ale bance nepatřilo, a ta o ničem prý ani nevěděla. Jednalo se o Pokludovy soukromé kšefty. „Normálně kšeftoval s uměním, které kupoval po starožitnictvích a galeriích, a pak je s nadsazenou cenou přeprodával, a vymyslel si k tomu krytí banky,“ potvrdil zdroj Blesku. Banka však teď čelí trestnímu oznámení.

Asi před rokem totiž prasklo, že minimálně v případě obrazů pro Bohdalovou, režiséra Ivana Zachariáše a ředitele rádia Impuls Jiřího Hrabáka, kteří také od Pokludy obrazy nakoupili, se jedná o padělky. Policie obrazy Bohdalové a dalších zabavila, a kromě Pokludy se zajímá zejména o kontroverzního obchodníka s uměním Jaroslava Fröhlicha a jeho ženu. Stopy k padělatelům prý vedou na Slovensko, kde místní dílna měla vytvářet nejen obrazy, ale i falešné peníze. Doposud však nikdo nebyl obviněn.

Když celý byznys praskl, Pokluda se zřejmě rozhodl, že nejlepším řešením bude útěk. Podle dostupných informací jej policie naposledy identifikovala v Istanbulu, pak zmizel na Fidži a slehla se po něm zem. Krátce před útěkem také v rámci registrovaného partnerství uzavřel sňatek se svým přítelem Tomášem F., na něhož přepsal i svůj byt v pražských Vršovicích. V Praze je však mnoho lidí, nejen policejních úředníků, kteří by s ním rádi »na slovíčko«.

Má se za to, že sám Pokluda o tom, že obrazy jsou falešné, nevěděl. V rámci svých osobních kšeftů sám sedl na lep jiným, ovšem mnohem více si zavařil tím, že zneužil důvěry banky i klientů. „Jsem trpce zklamaná,“ říká Bohdalová.

A do boje s Pokludou se pouští, byť s křížkem po funuse, i banka. „Jak se ukazuje, bývalý zaměstnanec KB, pan Radek Pokluda, soukromě prodával umělecká díla vybraným klientům. Pan Pokluda tímto svým jednáním způsobil bance škodu na její dobré pověsti, a proto banka úzce spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení a zvažuje další vlastní právní kroky. Banka není a ani nemůže být odpovědná za soukromé aktivity svých zaměstnanců,“ sdělil Blesku mluvčí KB Pavel Zúbek.

VIDEO: Upřímná sestra Jiřiny Bohdalové: Povím vám, jaká je doopravdy!
Video
Video se připravuje ...

Upřímná sestra Jiřiny Bohdalové: Povím vám, jaká je doopravdy! Petr Macek, Jan Jedlička

Fotogalerie
39 fotografií