Zasáhlo to nějak i Dagmar Havlovou (64), o jejímž jménu se také spekuluje? Vyhlédl si snad i ji? „Radek Pokluda pro ni pracoval jako osobní bankéř,“ prozradil Blesku důvěryhodný zdroj s tím, že bývalá první dáma od něho tedy mohla obrazy také kupovat. „Nikdy nekupuji zajíce v pytli,“ odmítla to ale Havlová v esemesce, kterou poslala Blesku s tím, že se k tomu nebude více vyjadřovat.

Mezi prokazatelně poškozené kromě Jiřiny Bohdalové patří režisér Ivan Zachariáš (46) a ředitel rádia Impuls Jiří Hrabák (56), kterým bývalý bankéř Komerční banky prodal padělané obrazy Josefa Čapka. Podle zjištění Blesku Pokluda nekšeftoval jen s výtvarnými díly, ale také s brilianty. Když byl osobním bankéřem Heleny Vondráčkové (70), zpěvačka od něho koupila šperky, které měly pocházet z pozůstalosti.

„Okamžitě jsem nechal všechno ověřit a ocenit. V našem případě vše sedělo,“ prohlásil její manžel a manažer Martin Michal (58). „Jiřina Bohdalová nás varovala, abychom si dali pozor,“ řekla Blesku zpěvačka. Také Hana Hegerová (85) měla Pokludu jako osobního bankéře. Ve vyjádření pro Blesk se ho ale šansoniérka zastala. „Pana Pokludu jsem poznala, když jsem přestoupila do Komerční banky. Nikdy jsem neuměla zacházet s penízky a tehdy jsem vydělávala docela dost, takže jsem byla vděčná za osobního bankéře. A radil mi dobře. Řekl: Tohle si dejte na tady ten účet, za rok uvidíte ten přírůstek. A byl to vždycky hezký přírůstek,“ svěřila paní Hana.

„Obrazy jsem nikdy od něho nekupovala. Jen jednou jsem ho požádala, aby mi sehnal prstýnek s briliantem, po kterém jsem tak toužila. Sehnal ho! Nezkoumala jsem nikdy, jestli to byl šunt, nebo ne. A už to nevyzkoumám, protože jsem prsten věnovala. Jsem ale přesvědčena, že byl pravý. A taky nevěřím, že on věděl, že někomu prodává padělky. Ten člověk mi prostě na to nesedí,“ prohlásila Hegerová.

 

Kdo je kdo?

  • Radek Pokluda – bankéř

Zaměstnanec Komerční banky, který měl na starosti VIP klientelu. V okamžiku, kdy někomu z držitelů účtu přibyla na kontě větší částka, udělal jim nabídku s investicí do umění. K obrazům, které předkládal, měl vlastní podvodnou legendu a navyšoval jejich původní cenu.

  • Petr Dědek – vlastník aukční síně

Vlastník Historie Praha bankéři Komerční banky Radku Pokludovi prodával falzifikáty obrazů. Stále ale odmítá, že šlo o padělaná umělecká díla.

  • Alexander Hanel – malíř a restaurátor

Detektivové, kteří celý případ s falzy obrazů vyšetřují, jsou přesvědčeni o tom, že umělecká díla pro Fröhlicha maloval od 90. let až do roku 2006. Hanel ze strachu utekl z Česka a nachází se na Kanárských ostrovech.

  • Jaroslav Fröhlich – překupník obrazů

Dodával bankéři umělecká díla. Je obžalovaný z podvodu, v minulosti byl odsouzen za ublížení na zdraví na čtyři roky. Incident měl údajně souvislost s obrazy. Měl zbít sběratele, kterému nechtěl vrátit obrazy. V posledních letech obchodoval s falzy děl například od Josefa Čapka, Josefa Lady či Emila Filly.

  • Marie Pospíšilová – exznalkyně

Vlastníkovi aukční síně Petru Dědkovi dodávala obrazy. V roce 2002 jí bylo soudně odebráno razítko znalce uměleckých děl.

Galeristka Pospíšilová, která ocenila padělaný obraz pro Bohdalovou: Proč přišla o razítko znalce?

Fotogalerie
28 fotografií