„Bylo mi divné, že jsem nějak ztloustla, protože jsem jedla stále stejně,“ popsala Ivanka deníku Aha!, jak její problémy odstartovaly. Neváhala a svěřila se do péče lékařů, ovšem ti si dlouho nevěděli rady. Nejprve totiž chybně diagnostikovali Chrohnovu chorobu, tedy chronický zánět střev.

„Nakonec se po nesčetně vyšetřeních zjistilo, že jde o rakovinu tlustého střeva. Mám břicho plné nádorů,“ posteskla si herečka, kterou si můžeme pamatovat coby maminku Martina Zounara (49) v seriálu Rodinná pouta (později Velmi křehké vztahy).

Devátou nyní čeká náročný zákrok, při němž jí lékaři odejmou půl metru střeva, přičemž délka tlustého střeva u člověka většinou činí asi půl druhého metru. „Na operaci jdu dvaadvacátého května,“ svěřila se Ivanka s tím, že by chtěla na sál nejlépe hned. „Bojím se, aby mně to tam nezmetastázovalo,“ dodala s obavou v hlase.

V jednom má ale bývalá manželka Josefa Vinkláře (†76) alias doktora Cvacha z Nemocnice na kraji města jasno. „Pokud by po operaci byla nutná chemoterapie, rezolutně ji odmítám. Zakazuji!“ prohlásila rázně s tím, že už se tak dohodla i s doktory.

„Bude mi dvaaosmdesát let, tou operací mi lékaři prodlouží život tak o dva roky a já opravdu nechci, aby mně kvůli chemoterapiím bylo zle. Poslední léta života chci prožít naplno,“ vysvětlila Ivanka, která je rovněž úspěšnou spisovatelkou a ve svých humorných knížkách často čerpá z vlastních zážitků.

Smysl pro humor ostatně neztrácí ani v těžkých chvílích a připomíná, že stejnou operaci prodělala i bývalá hollywoodská hvězda Marlon Brando (†80): „To mě uklidňuje. Říkám si – tak fešák Brando chtěl být štíhlejší, nechal si uříznout kus střeva a draze za to zaplatil… To já jsem na tom líp – mám to zadarmo!“

Oporou jsou jí zejména její dva synové – potomek z manželství s legendárním hercem, Adam Vinklář (44) a Marek Hlavica (56), jehož otcem byl první manžel Deváté, herec, malíř a dabér Miloš Hlavica (†81). Jeho hlasem v češtině promlouval například Richard (otec a dědeček hlavních postav) v seriálu Gilmorova děvčata. „Oba dva jsou k nezaplacení. Adam mi dokonce vaří,“ dodala pro deník Aha! herečka a spisovatelka.

VIDEO: Josef Vinklář měl také syna Josefa s herečkou Janou Dítětovou. Ten promluvil v pořadu Potomci slavných. Co na slavného tátu prásknul?

Video
Video se připravuje ...

Syn Josefa Vinkláře (†76) Jakub: Tátu rozvedl alkohol a ženské! Zuzana Bubílková, Jan Jedlička, Lukáš Červený

4000 mrtvých každý rok

Každý rok lékaři zachytí asi 8 300 nových pacientů s touto smrtící nemocí. Řadu let zaujímají Češi přední místo ve světových statistikách a přibližně 4 tisíce nemocných rakovině tlustého střeva a konečníku podlehne. Příznaky onemocnění: střídání průjmu a zácpy, krev nebo hlen ve stolici, křečovité bolesti břicha a pocit plnosti, plynatost, úbytek na váze.

Fotogalerie
41 fotografií