„Přišel za námi s Kubou do kuchyně, pistoli si strčil do pusy a začal nám názorně s podivným výrazem v očích ukazovat, co taky může udělat,“ popisuje děsivou scénu Vendula v knize Téma na román.

Roztřesená a zoufalá sáhla tehdy po telefonu s tím, že zavolá policii. Nemyslela to samozřejmě vážně. Manželovo prapodivné chování chtěla ponechat za zdmi jevanského sídla. Povedlo se.

Karel se lekl a pistoli uklidil zase do ložnice. Už na podzim 2006 si ale skladatel vyndal pistoli z trezoru a měl ji pořád po ruce. „Málem s ní v ložnici spal. Prý ji musí mít v pohotovosti, aby nás chránil,“ vzpomíná Vendula.

S prací na muzikálu Golem začalo v rodině Svobodových doslova peklo. Hitmaker neměl dost nápadů, počítal dny do premiéry. Byl zoufalý. Začaly ho ovládat běsy. Kuba už dávno přestal být motivem, proč žít.

Naopak ho obtěžoval, když žvatlal a rušil ho v práci. Vendule zase Karel vyčítal, že si našla chůvu a odjíždí ráno do kanceláře Kapky naděje a on je doma sám. A když zůstala doma, byl nevrlý, protože neměl klid.

„Začal být na Vendulu neuvěřitelně zlej. Já jí říkala, ať od něho odejde, že tohle už je moc,“ komentuje to rodinná přítelkyně Svobodových z Říčan Simona Pizingerová, dnes už Vendulina tchyně.

Svoboda měl v sobě neuvěřitelné množství energie, a teď najednou neměla kudy uniknout. Do tvorby to šlo špatně, nápady nebyly. Hypersexuální skladatel se tedy alespoň snažil uklidňovat milenkami.

Vendula na svoje otázky začala dostávat smršť manželových obligátních odpovědí: „Znám ji, ale nedošlo mezi námi k ničemu jinému než k podání ruky.“

Milenky ale také nepomohly, a tak si skladatel začal pohrávat s pistolí, se kterou rodinu strašil. Celé zoufalství si začal vybíjet na Vendule. Neustále vyhrožoval rozvodem, a dokonce simuloval infarkt.

Stačilo, že se Vendula s Kubou vzdálili z domu na patnáct minut, a když se vrátili, skladatel ležel na zemi. „K smrti mě to vyděsilo. Zadržoval dech…,“ vzpomíná Vendula v knize.

Potom mu ale nahmatala pulz a začala křičet: „Karle, tohle všechno vidí tvoje dítě!“ Svoboda s ledovým klidem reagoval: „Měl jsem infarkt, jsem vážně nemocný.“

Jenže vyšetření Karlova srdce v IKEM dopadlo bez nálezu, což potvrdil i jeho kamarád docent Jan Malý (70), tehdejší ředitel IKEM. Ten chtěl také Karlovi okamžitě zařídit návštěvu u svého známého psychiatra.

Karel tvrdošíjně odmítal. Bál se, že všechno prosákne na veřejnost. Kdyby ho poslechl, běsy by ho možná neovládly...

Sebevražedná zbraň jako dědictví

Revolver kultovní americké značky Smith & Wesson, model 36-7 a ráže 38 Special, kterým se skladatel zastřelil, byl součástí dědictví, které získal společně s dalšími dvěma Svobodovými zbraněmi jeho syn Petr (36).

Aby se nedostaly do nepovolaných rukou, byly až do ukončení dědického řízení uloženy v úschově Policie ČR.

Fotogalerie
47 fotografií