„Maminka mě vedla dost přísně, ale já měla pocit, že musím všechno zažít hned. Hodně jsem si prosazovala názory, zamilovávala jsem se, utekla jsem z domova kvůli klukovi...,“ vzpomíná Veronika.

„Vydrželo mi to asi týden. Naštěstí maminka byla moudrá, přišla za námi a řekla: ‚Děti, takhle to nejde, musíme to vyřešit v rámci jistých pravidel. Zkuste třeba bydlet u mě v podnájmu‘. Stalo se a později jsem jí poděkovala,“ tvrdí herečka, nejmladší ze tří sourozenců.

Maminka jí byla životní oporou i po krachu 17letého vztahu s režisérem a otcem dvou synů Petrem Kracikem (58), když odešel za novou láskou Terezou Kostkovou (40). Veronika to totiž nesla dost těžce...

„Nejtěžší bylo odpustit mu kvůli dětem, protože on se o ně nezajímal, nechal vše na mně. Přišel tak o jejich nejkrásnější léta...,“ rekapitulovala Veronika s odstupem krach osudového vztahu.

V posledních letech se role obrátily a Veronika byla zase oporou mamince. Byla s ní až do poslední chvíle. „Odešla tiše, smířeně v odpoledním spánku. Všichni jsme se s ní rozloučili, každý samostatně,“ svěřuje herečka. „Maminka měla krásný, plný život. Žila naplno a byla velmi milovaná,“ dodává se slzami v očích.

Hrála i psala

Naděžda Gajerová se narodila jako Maurerová v Brně. Jejím prvním manželem byl filmový režisér Václav Gajer (†74), s nímž se seznámila při natáčení svého prvního filmu Křížová trojka v roce 1948.

Měli spolu syna Václava a dcery Naďu a Veroniku. Po rozvodu v roce 1968 se provdala za skladatele Miloše Vacka (†83). Od roku 1959 až do svého odchodu do penze v roce 1987 byla členkou činohry Národního divadla.

Pod svým dívčím jménem publikovala několik knížek pro děti (Děvčátko s koťaty, Únos Kašpara). V roce 1997 získala hereckou cenu Senior Prix.

Fotogalerie
45 fotografií