Vážení maminčini přátelé,

mrzí mne, že Vám tak pozdě oznamuji tu dobrou zprávu, že moje maminka už netrpí. Než odešla, řekla mi: „Martínku, až odejdu, zajeď za kluky z olympijského výboru, oni ti poradí.“

Obracím se na Vás tak pozdě, protože jsem byl v šoku. Nebyl jsem v šoku z odchodu mé krásné maminky, byla tak silná, že mi dala dost času se na něj připravit, a navíc neproběhl jinak, než jak jsem se modlil, aby proběhl. Byl jsem v šoku, protože jsem byl po mámině umírání v kontaktu s lidmi, které má maminka považovala za přátele. Myslel jsem, že stejně jako já trpí tím, že maminka trpí. Myslel jsem, že když jim oznámím, že tomu tak už není, jejich utrpení skončí a maminčina duše bude mít možnost, aby ji při odchodu mohly provázet jejich modlitby. Tito lidé se ale místo toho, aby se za mámu modlili, rozhodli raději myslet na sebe, a aniž by se obtěžovali souhlasem pozůstalých, oznámili mámin odchod médiím. Můj šok se znásobil tím, že se mne další z maminčiných „přátel“ rozhodli odradit od respektu k maminčině poslední vůli.

Video
Video se připravuje ...

Věra Čáslavská (†74): Co prozradila v jednom z posledních rozhovorů? TV Regina

Omlouvám se za tento dlouhý úvod, ale bohužel nemám dar krátkého vyjadřování. Nyní Vám chci poděkovat za to, jak krásně se za maminku modlíte, jak ji ctíte. Skoro kamkoli vstoupím, cítím, jak jste ji milovali.

Snad se na mne máma nebude zlobit, když nyní budu citovat z její knížky: „Hudba si mne dovede vždycky podmanit. Najednou v sobě cítím ohromnou sílu. Tytam jsou pochybnosti a únava. Jsem lehká jako vážka, je mi dobře…“

Přeji Vám, abyste našli pár okamžiků i ve svém životě, při nichž budete cítit krásu tak jako ona.

Mé poučení? Maminkám se má více než naslouchat.

Má prosba… Pusťte si, prosím, písničku Píseň o mé zemi v podání Karla Černocha.

(Prohlášení jako první zveřejnil server Echo24.cz)

Věra Čáslavská zemřela v úterý večer po dlouhém boji se zákeřnou rakovinou slinivky. Naposledy vydechla v IKEM, kam v pondělí přijela na kontrolu, ale už tam bohužel musela zůstat. Úmrtí legendy pak ve středu ráno oznámil například její životopisec Pavel Kosatík nebo dokumentaristka Olga Sommerová. Poté ji potvrdila i dcera Radka.

Zpráva o smrti skvělé sportovkyně a velké bojovnice za lidská práva pak obletěla svět a vzbudila obrovskou vlnu zármutku. Objevily se hlasy, že by poslední rozloučení s ní mělo pro její významnost proběhnout v rámci státního pohřbu. Český olympijský výbor, jehož byla předsedkyní, se ale rozhodl respektovat přání rodiny a veřejnost se tak s Čáslavskou bude moci rozloučit v pondělí 12. září v Národním divadle. Synovo prohlášení naznačuje, že si to tak jeho maminka přála.

Fotogalerie: Zemřela Věra Čáslavská
84 fotografií

Martin Odložil se po smrti svého otce Josefa Odložila, za kterou ho soud poslal na čtyři roky za mříže, uchýlil do ústraní a veřejně téměř nevystupuje. Trest, který mu soud udělil, nikdy nenastoupil. Prezident Václav Havel mu totiž v roce 1997 udělil milost. Věra Čáslavská celou tragédii velmi těžce nesla a upadla do depresí a na řadu let zmizela z veřejného dění. „Já zabil svého otce a mámu dostal do blázince. Myslím, že být někde, kde bych se nemusel dívat na následky svých činů a třeba si mohl namluvit, že jsem si trest vězením vybral, by pro mne bylo nejspíš o dost jednodušší,“ řekl k tomu kdysi pro Lidové noviny Odložil.

 

Fotogalerie
56 fotografií