Tragédie, která zapříčinila, že se hvězda československého sportu Věra Čáslavská odebrala do ústraní, se odehrála 6. srpna roku 1993. Existují hned dvě verze, které událost na diskotéce U Cimbury v Bělé pod Pradědem popisují. V jedné z nich se běžec a bývalý voják Josef Odložil vypravil za svým synem, aby mu pomohl s maturitou. Ještě předtím se stavil v hospůdce, kde se dozvěděl, že jeho syn je na místní diskotéce, a tak se vydal za ním.

Video
Video se připravuje ...

Čáslavská 2 TV Regina

Podle serveru iSport.cz mezi synem a otcem panovaly napjaté vztahy. Ve chvíli, kdy si Martin na zábavě všiml svého otce, nechal mu zahrát píseň od skinheadské skupiny Zelené mozky, která zesměšňuje armádu. Odložil se totiž ten rok vrátil z mise v Iráku. Ještě než došlo k tragické potyčce, Martin vyšel ven a svému otci zničil auto. Poté se vrátil na diskotéku a svého otce udeřil do tváře. Olympionik padl k zemi a na následky pádu zemřel.

Druhá verze však tvrdí, že se do incidentu na diskotéce zapletl ještě třetí aktér. Tuto verzi podporovala i samotná Věra Čáslavská a první verzi pro server ona.dnes.cz označila za »pokřivený obraz události«, který má na svědomí sestra Odložila.

„Nechtěli, aby vyšlo najevo, že exmanžel začal holdovat alkoholu. Pětapadesátiletý plukovník, olympionik a téměř novomanžel se dvěma malými dětmi nemohl přece být alkoholik. Vymysleli si story, že na tu inkriminovanou diskotéku, kde se incident přihodil, šel za synem kvůli maturitě, domluvit mu. Přitom Martin neměl s maturitou nejmenší problém,“ řekla Čáslavská pro ona.idnes.cz. Podle Čáslavské, která se s Odložilem rozvedla už v roce 1987, na diskotéce začal obtěžovat dívku.

„Její chlapec si to nenechal líbit a už to bylo. Jestli od něj dostal dvě tři rány předtím, nebylo rozhodující, pro soud bylo podstatné, kdo se ho dotkl poslední,“ dodala Čáslavská. Do potyčky s československým olympionikem se měl dostat voják Jaroslav Lieskovan, který svědčil i u soudu. „Lituji všeho, co se stalo. Bohužel to nejde vrátit. Kdyby to šlo, jednal bych jinak,“ sypal si popel na hlavu Lieskovan u slyšení v roce 1997. Poslední a smrtící ránu mu však zasadil Odložil mladší, po níž jeho otec padl k zemi.

Syn významné sportovkyně byl soudem odsouzen, ale do vězení nešel. V lednu 1997 byl omilostněn prezidentem Václavem Havlem. Celým národem byl však nazýván »otcovrahem«. „Nikdy jsem svého otce nechtěl zabít a ani jej jakkoliv zranit, nepoužil jsem žádnou zbraň,“ řekl Martin Odložil v rozhovoru pro Lidové noviny. „Kdyby to jakkoli šlo, události bych vrátil. Nezničil jsem přece život jenom sobě,“ řekl dále v rozhovoru.

Video
Video se připravuje ...

Čáslavská TV Regina

Věra Čáslavská se po tragické události uzavřela do exilu. Nemohla snést, že celá republika měla jejího syna za vraha. „Rozneslo se to po celé republice a za hranice. To byla křivda. A vy musíte mlčet a dusit to v sobě… Semlela mě bezmocnost bojovat za vlastního syna,“ řekla hvězda gymnastiky pro ona.idnes.cz. Olympionička upadla do hlubokých depresí.

„Hluboká, neuchopitelná a bolestivá apatie ke všemu. Byla jsem zoufalá z nečinnosti, ale nebyla jsem schopná brát telefony, mnohdy jsem neotevřela ani vlastním dětem. Nespala jsem, a když už jsem propadla mikrospánku, vyděsila jsem se po probuzení, že jsem ještě tady na tom světě. Já se viděla v Pánu, po tom jsem toužila, už jsem tu nechtěla být,“ řekla Čáslavská serveru ona.idnes.cz.

V izolaci zůstala sportovní ikona patnáct let, než začala vystupovat opět na veřejnosti. Loni v květnu jí však lékaři diagnostikovali rakovinu slinivky, s níž Čáslavská statečně bojovala. Svůj boj však prohrála. Smrt sportovní hvězdy oznámil její životopisec Pavel Kosatík.  „V.Č. 1942–2016 Miluju. RIP.,“ napsal na Facebook. Syn zesnulé sportovkyně se živí jako lesník a vychovává dceru.

 

Fotogalerie: Zemřela Věra Čáslavská
84 fotografií

Fotogalerie
97 fotografií