Díky Zahradnictví se vrátí na plátna nezapomenutelný válečný veterán Jindřich Kraus, kterého si zahrál Jiří Kodet (†76). V mnohem mladší podobě ho ztvární herec Martin Finger (45).

Třídílná sága, jejíž první klapka padla v polovině června, bude časově předcházet Pelíškům a vychází z rodiny scenáristy Petra Jarchovského (49). „Postava ovdovělého odbojáře Krause vykresluje charakter mého dědečka Jindřicha Rohna na prahu stáří, v generačním souboji s jeho mladší dcerou Jindřiškou. V trilogii Zahradnictví jsem se rozhodl k nosné figuře Jindřicha vrátit,“ svěřil scenárista.

Ústřední postavou nového projektu, na kterém pracuje s režisérem Janem Hřebejkem (49), bude jeho matka Daniela, která se do Pelíšků nepromítla. „Chystám se tentokrát vstoupit hlouběji do rodinné historie a vytvořit rodinný portrét na pozadí dramatických historických změn,“ dodal Jarchovský.

V nově připravovaném snímku se vedle ústřední trojice hereček Geislerová, Melíšková, Míčová, které ztvární sestry, objeví nejen Martin Finger, ale také např. Ondřej Sokol (44) a Jiří Macháček (49). Natáčení by mělo skončit v prosinci. Na naše poměry neobvyklý projekt, který produkuje Viktor Tauš (42), má rozpočet 120 milionů korun, a dostane se tak na třetí příčku nejdražších filmů u nás.

Nejdražší české filmy
Autor: Miroslav Kučera, archiv

Fotogalerie
9 fotografií