Anežka Hřebejková (81) se v rozhovoru pro magazín Lidových novin rozpovídala o svojí rodině, o tom, jak se poznala se svým manželem, i o nejnešťastnější události jejího života, čímž byla smrt její dcery Andulky.

Nejmladší z rodiny chodila do druhé třídy, když se toto neštěstí událo. „Šla se spolužákem k trati, vylezli na násep a zrovna jel vlak. Báli se, že se neudrží na okraji, tak ještě přeběhli koleje,“ prozradila Anežka Hřebejková. „Kluk byl rychlejší a naši Aničku odhodil ten luft. Nic na ní nebylo, žádný zranění vidět, a byla mrtvá,“ dodala.

I po více než čtyřiceti letech jí vzpomínka vhání slzy do očí. „Nedalo se tomu věřit, v rakvičce byla jako panenka, jak andělíček. Celý život nosím její fotku v peněžence.“ Náplast na tuto bolest pak přišla s dalším potomkem. Tentokrát to byl kluk, ze kterého vyrostl úspěšný český režisér Jan Hřebejk. „Do roka jsem měla Honzu,“ řekla.

Ten se jí lásku po zemřelé dceři snaží vynahradit. Ví totiž, že tak trochu je náhradou za mrtvou dceru. „Kolikrát mu říkám: 'Nebuď na mě tak hodnej.' A on na to: 'Vždyť mě máš za Andulku, tak ti to musím vynahradit.' On je hodnej kluk,“ svěřila se paní Hřebejková.

Ta dokonce ocenila, že to nebyla znovu holčička. „Nebyla jsem chtivá kluka, ale byla jsem ráda, že to nebude holka, Anička,“ uzavřela své vyprávění.