Posledních deset let života už se neobjevoval před kamerou vůbec. Nejvýraznější poválečnou rolí tak zůstává jeho učitel etikety ze slavných Světáků (1968) či účetní Koníček ze seriálu Taková normální rodinka (1971). 

Když v roce 1967 zemřela jeho milovaná žena Alice, těžce to nesl. S její smrtí se nemohl smířit. Jedinou vzpruhou pro něj zůstala společnost lidí. Přestože ho zdravíčko čím dál častěji zrazovalo a nevypadal moc k světu, navštěvoval přátele a ti zase jeho. To byl pro něj ten nejlepší lék. „Jenže jednou šel ulicí a v Pražské třídě uslyšel, jak ho skupinka dívek, která ho míjela, neuctivě okomentovala. Na starého pána, který si na svém vzhledu tolik zakládal, to bylo moc. Od té chvíle už ze svého bytu ven nikdy nevyšel. Žil tam až do své smrti jen se svými vzpomínkami, stahoval rolety… Nechtěl, aby jeho obdivovatelé viděli jeho fyzický zánik. Nehodlal jim brát iluze,“ říká Ondřej Suchý.



Navštěvovat ho mohla jen dcera Jana a pár vyvolených. I s nimi už ale hovořil jen přes španělskou stěnu. Poslední, koho ze slavných lidí přijal, byl režisér Miloš Forman, který v Praze zrovna natáčel Amadea. Pár dní nato Nový zemřel. Poslední roky už o sebe přestal dbát, chřadl před očima, bylo mu jedno, jak chodí oblékaný. Den předtím, než zemřel, mu začaly otékat nohy. Když ho dopravili do nemocnice, byl už v bezvědomí. Doktor mu ještě píchl injekci přímo do srdce, ale všechno už bylo marné. 15. března 1983 v půl deváté večer zemřel.

Fotogalerie
10 fotografií